Tespih severleri buluşturan mekan

Tespih severleri buluşturan mekan

 Tespih severleri buluşturan mekan
banner158
banner174
Tespihçiler her perşembe günü “Salon Sefa”nın ikinci katında sabahın erken saatlerinden bir araya geliyorlar. Tespih meraklıları akşam saatlerine kadar burada alış-veriş yapabiliyorlar
Tespih, tekrarlanan monoton işlemleri saymak için kullanılan ve 33 veya katları kadar boncuk tanesinin ipe dizilmesiyle meydana gelen halkaya denir. Stres atıcı olarak tekrarlama basit el hareketlerine olanak verdiği için kullanılır. İpi gerildiğinde uzunca bir parmak gibi dik durabildiğinden işaret parmağı yerine de kullanılır. Tespih takı olarak da, can sıkıntısını gidermek için de, hatta tesbih sallamayı bir el becerisi haline getirmiş kişilerce bir beceri talimi ya da gösterisi olarak da kullanılmaktadır. Gelmiş geçmiş en çok kullanıldığı alan, pek çok dinde tekrarlanan dini vecibelerin yerine getirilişinin hesabını kolayca doğru tutma konusudur. Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır. Tespihin ucundaki irice parçaya imame denir.

 TAKAS YAPILABİLİYOR

Tesbih Türk geleneğinde önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki milyonlarca şekilde hazırlanan tesbihler her dönem ilgi çekiyor. Öyle ki tesbih koleksiyonu yapan kişilerde var. İlimizde de tesbih meraklıları her Perşembe bir araya geliyor. Yurdun 4 bir köşesinden gelen çantacı diye tabir edilen kişiler mezata katılarak ellerindeki ürünleri satıyorlar. Cedit Mahallesi Florya Sokak’ta yer alan “Salon Sefa”nın 2. katında satışlarını gerçekleştiren mezatlar ellerindeki tespihlerini, eski saatlerini ve yüzüklerini sergiliyorlar. Mezata gelen vatandaşlar beğendikleri ürünleri ücret ödemenin yanı sıra takas yoluyla da alabiliyorlar.

SINIRSIZ SAYIDA TESPİH

Yıllardır süregelen köklü bir geleneğin temsilcisi olan mezatlarda birçok ürün bulunuyor. Özellikle tespih çeşitlerinin yoğunlukta olduğu masalarda kehribar, oltu taşı, katalin gibi malzemelerden oluşan çok çeşitli tespihler yer alıyor. Mezatta her keseye uygun fiyatlarla tespih alınabilir.

“HİZMET VERİYORUZ”

Salon Sefa’nın işletmeciliğini yapan Sadi Topuz 20 yıldır kahvehanecilik mesleğini icra ettiğini ifade ederek, “Mezat her Perşembe günü öğleden sonra 14.00’a kadar sürüyor. Müşterilerimizden ve mezatçılarımızdan memnunuz. Bu işe gönül verenlere bizlerde hizmet veriyoruz, işletmemizi onlara açıyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2017, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER