İSU, 2017 bütçesini açıkladı!

İSU, 2017 bütçesini açıkladı!

 İSU, 2017 bütçesini açıkladı!
banner158
banner174
İSU Genel Müdürü İlhan Bayram “2016 yılında gider bütçesi 600 Milyon TL, gider bütçesi 711 Milyon TL hesaplandı. 2017 yılında gelir bütçesi 725 Milyon 665 bin TL gider bütçesi 830 Milyon 665 bin TL olarak ön görülmektedir" dedi.
 
İSU Genel Müdürlüğü 2016 yılı ikinci olağan genel kurulu Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Genel kurula Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak başkanlık yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun beklenmeyen programın çıkması dolayısıyla İSU genel kuruluna katılamadı. Zekeriya Özak ve Nihat Değer’e 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle çiçek verildi. Ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.

EŞME SEL BASKINI

İSU tarafından yapılan çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösterisi sonrasında Genel Kurula CHP Grubu tarafından soru önergesi verildi. Verilen önerge de Kartepe ilçemiz sınırlarında bulunan Eşme Mahallesinin sel felaketi yaşanan sel felaketi çalışmaların devam ettiği ancak bazı bölgelerinde ise hala hiçbir işlem yapılmadığı vatandaşlarımız tarafından dile getirilmektedir. Bu bölgelere örnek vermek gerekirse Ahmediye’den inen ve karayolunun çökmesine sebep olan derenin göl ile buluştuğu kısımdan itibaren tahmini 300 metrelik yerle ilgi olarak bir işlem yapılmamış… Bu konuda hangi işlemler yapılmaktadır? Bununla ilgili bir plan mevcut mudur? Plan mevcut ise ne durumdadır? sözlerine yer verildi.   

KURAKLIK SORUNU

“Kuraklıkla Mücadele Stratejisi” kapsamında mevcut su kuyularının haricinde 86 adet derin su kuyusu açılmış ve elde edilen su, Kartepe Arslanbey, Suadiye, Maşukiye ile Başiskele Kullar’da inşa edilen terfi merkezleriyle yaklaşık 80 km uzunluğundaki isale hatları ile arıtma tesislerine ulaştırılacaktı. Fiziken görmüş olduğumuz içerisinde su yerine çamur çıkan bu kuyulardan… kaçı tamamlandı? Kaçı tamamlanamadı? Mevcut durum nedir?

KANALİZASYON SORUNU

Kartepe İlçesi sınırlarında bulunan Avluburun Mahallesi mevkisindeki kanalizasyon kontrolsüz olarak doğaya salınmakta olup… bu konuda hangi işlemler yapılmaktadır? Bununla ilgili bir plan mevcut mudur? plan mevcut ise ne durumdadır? sorulurken, Kartepe İlçesi’nde bulunan Şirinsulhiye Mahallesinden başlayıp Derbent Mahallesi’ne inen derenin ıslahı ile ilgili olarak… bu konuda hangi işlemler yapılmaktadır? Bu konuda bir plan mevcutmudur? Plan mevcut ise ne durumdadır? sorularına cevap istenildi.  

İSU AKILLARA GELMİYOR

Başkan Vekili Özak “İSU genel müdürlüğü tarafından başarılı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde kentimizde su problemi gözükmüyor. Yapılan uygulamalar sayesinde su ve kanalizasyon noktasında İSU başarılı çalışmalar yapmaktadır” derken, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram “Yaptığımız çalışmalar toprak altındadır. Toprak altında olduğu için şikayet ediliyor. Çeşmeden su alınca kimsenin aklına İSU gelmiyor. Yapılan çalışmaların özetinin özetini anlatıyoruz” dedi.

ŞEHRİN SU SIKINTISI YOKTUR

Kasım aylarında yağışlı döneme gireriz diyen Bayram “Ancak şuana kadar önemli yağış olmadı. Önümüzde ki haftadan itibariyle yağışlar olacak. Dua ediyoruz yağışlar başlasın. Sıkıntı olmamız durumunda ne olur? 352 bin 600 metre küp günlük şehre su verilmektedir. Barajda ki suyu idareli kullanmaya çalışıyoruz. Sapanca Gölü bizim B planıdır. Arıtmayla elde edilen sularımız vardır. Bu bizim C planımızdır. 115 derin kuyumuz d planıdır. Ancak yer altından çıkarma pahalıdır. Bizim altın rezervlerimiz vardır. Yedeğimizde 1 aylık su vardır. Şehrin su sıkıntısı yoktur” açıklamasında bulundu. 

2017 BÜTÇESİ 725 MİLYON 665 BİN TL

Normal zamanda 275 Milyon metre küp su ihtiyacı vardır diyen Bayram “2040 yılına kadar bir sorun gözükmemektedir. 9 bin km içme su hattı vatandaşa ulaşıyoruz. 5 bin 390 km ile arıtma tesisleriyle atık su arıtılmaktadır. 736 bin aboneyi geçmiş durumdayız. 2016 yılında gider bütçesi 600 Milyon TL, gider bütçesi 711 Milyon TL hesaplandı. 2017 yılında gelir bütçesi 725 Milyon 665 bin TL gider bütçesi 830 Milyon 665 bin TL olarak ön görülmektedir. Tramvay kredisinden kaynaklanmaktadır. Ne kadar paramız varsa o kadar yatırım yapılıyor. Arada li fark kredi ödemelerinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

 YAPILAN YATIRIMLAR
Soğukpınar İsale hattı inşaatı yapılacaktır diyen Bayram “43 km içme suyuy isale hattı ve 1 adet 10 bin metre küp hacimli içme suyu deposu, 4 adet HES ile enerji temini, içme suyu terfi enerji maliyetlerinde azalma hedefleniyor. Maliyet 29 Milyon TL’dir. Mart 2017’de tamamlanacaktır. Ayrıca su laboratuarı kurulmaktadır. 15 Milyon TL’ye mal olmaktadır. Geri kazanım suyu projesi ile 50 Milyon TL tasarruf sağlanmaktadır. Yapılacak olan proje toplam 83 bin 500 metre küp olacaktır. Kandıra Namazgah Barajı HES 8 Milyon 900 bin TL maliyeti vardır. 6 yılda kendi maliyetini çıkarıyor. Kartepe Avluburun HES tribünü maliyeti 578 bin 200 euro 2017 Mart’ta bitiyor. Başiskele Soğukpınar HES güç tribüne 706 bin 230 euro 2017 Ekim ayında bitecek. Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyon İnşaatı 81 Milyon TL’ye mal olacak. 2017 Kasım ayında bitiyor. Dilovası Atık Su arıtma tesisi 45 Milyon TL’ye mal oluyor” açıklamasında bulundu.  

ÇAMUR YAKMA TESİSİ

Kurumun bütçesi üçe ayırıyoruz diyen Bayram “Maaşlar, ödemeler ve yatırımlardır. Bizim yatırımlarımız gecikemez. Yılda 800 bin kişi kentimize gelmektedir. Kurumda çamur yakma ve taşıma maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kurum imkanlarıyla Kullar ve Gebze Atık su arıtma tesisinde çamur yakma ve enerji üretim tesisleri ile yıllık 400 bin TL gelir elde edilecek. Maliyeti 33 Milyon TL inşaatlar 2017 yılı sonunda bitirilecek. Çamur yakma için Nuh Çimento ile bertaraf edilmektedir. Darıca Atık su kolektör ve tünel projesi maliyet 35 Milyon TL, 2018 yılında tamamlanacak” şeklinde konuştu. 

ESKİ JANDARMA LOJMANINA İSTASYON

İzmit Şehir Merkezi Yağmur Suyu ve Kanalizasyon hatları projesi yıkılan jandarma lojmanlarının oraya yapılacaktır. Buradan denize ulaşılacaktır. Maliyeti 17 Milyon TL, 2017 Mayıs ayında tamamlanacaktır. Burası alternatifsiz bir yerdir. İki hazneli olacaktır. 17 Milyon TL ile Başiskele dere ıslahı yapılmıştır. Kayıp kaçak oranımız yüzde 45 seviyesinden yüzde 25 seviyesine inmiştir. Bu sayesinde 50 Milyon TL bütçeye katkı verilmiştir. Solaklar Lojistik Merkezi inşaatı maliyeti 13 Milyon TL’dir. İSU sayaç yönetim sistemi AR-GE projesi 800 bin TL’ye mal edilecektir. Burada amacımız sayaçların uzaktan da okunmasını sağlamaktır. Kendi yazılımımızı yapıyoruz. Kurumun malı olacaktır. İhaleye çıkarken kodlara göre çıkılacak bu sayede bir firmaya bağlı kalınmayacaktır. Kandıra’da Elektro Mekanil Kartlı Sayaç Projesi maliyeti 1 Milyon euro’dur. Burası tatil beldesidir. 100 bin sayaç değişecektir. 3.6 Milyon euro’dur. 10 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

1 MİLYAR 379 MİLYON TL YATIRIM YAPILMIŞTIR

Yapılan yatırımların hepsi vatandaşların memnuniyetidir diyen Bayram “anketler yapılıyor. Yapılan ankette abone memnuniyeti yüzde 87, çalışan memnuniyeti yüzde 84 seviyesindedir. Kurum içerisinde yüksek lisans yaptırılmaktadır. Herkes ile tecrübe ve bilgilerimizi paylaşıyoruz. 2004 yılında bu yana kurum içerisinde kariyer çıkarılmaktadır. İSU’da çalışılırsa personelin karşılığı vardır. Yapılan çalışmalar sonrasında vatandaş şikayet etmektedir. Ancak bu durum başka şekilde olmamaktadır. Bu konuda biraz sabır istiyoruz. Göreve geldiğimiz zamandan bu yana 1 Milyar 379 Milyon TL yatırım yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

İSU’NUN GÖREVİ DEĞİLDİR

CHP tarafından verilen soru önergelerine Bayram “Eşme’de su seviyesi yüksek olduğu için yapılamadı. Bu yıl yapılacaktır. Kartepe bölgesinde Açma Dere ıslahı buraya gelmiştir. İSU’nun böyle bir görevi yoktur. Kartepe’de vatandaş kendi bahçesinin duvarını yapılması için ıslah istenilmektedir. Büyükşehir Belediyesi tarafından bizlere verilen talimat ile dere ıslahı yapılmaktadır. Derin kuyular şehrin sigortasıdır. 2014 yılında su krizi bu şekilde aşıldı. Bu konuda yapılan eleştirilerde insaf istiyoruz” dedi.

78 KİŞİ FETÖ/PDY ÜYESİMİ?

CHP Grup Başkan Vekili Erhan Uysal “2017 performans kriterleri içinde baktığımızda İSU’nun resmi araç sayısının 48, kiralık araç sayısının ise 336 olduğunu görmekteyiz. Tabiki bu yönetimsel ve de siyasal bir tercih sorunudur. Personel yapımıza bakacak olursak eğer; memur sayımızın yıllara sair azaldığını görmekteyiz. 2015 yılına göre toplam sayıda 78 kişilik bir düşme olmasının sebebini; 2015’deki çalışmaların kuraklığa bağlı fazla olmasına mı bağlayacağız. Yoksa 15 Temmuz 2016 sonrası kurumunuzdan görevden alınan FETÖ/PDY üyesi kişi sayısını olarak algılayacağız öğrenmek isteriz” dedi.

FATURALANDIRILMAYANLAR

2017 yılında yeni baraj yapımı hedefiniz 0.5 olarak görülmektedir diyen Uysal “Ayrılan bütçe ise 5.179.645,25 TL’dir. İçme suyu scada sisteminin geliştirilerek şehre verilen kayıp su oranını düşürmek istediğinizi belirtmektesiniz. Geçtiğimiz yıllarda da bu anlamda ilerlemelerin olduğunu görmekteyiz ve tebrik etmekteyiz. Şehre dünya standartlarında su temin edilmesi için 47.214.724,02 TL’lik bir bütçenin önerilmesi konusunda tarafımızın aydınlatılmasını rica edeceğim. Kurulacak HES sayısı 2016 da bir, 2017’de 3 adet düşünülmektedir. Bu konuda aydınlatılmak istemekteyim. Bu konuda ayrılan bütçe tahmini 10.451.604,36 TL’dir. Bu hedefinizdeki 3 HES için midir? Finansal sürdürülebilirlik konusuna baktığımızda;  yeni ruhsatlı yapıların aboneleştirme oranı 2015 de yüzde 66.03, 2016 da yüzde 75 olmuş. 2017 de ise yüzde 100 beklemektesiniz. Çok açık ara bir beklenti oranı olduğu bir gerçek. Faturalandırılamayan abone oranı yüzde 4’lerde kalmış olduğu görülmektedir. Hedefimizin sıfır olması lazım olduğunu düşünüyorum. Ama 2017 de yüzde 3 bekliyorsunuz. Tahsilat tutarını yükseltmek konusuna bakacak olursak eğer; tahsilat oranı 2016 da yüzde 100 dediğiniz görüyorum. Peki, az önce bahsi geçtiği üzere faturalandırılamayan abone oranı yüzde 4 demektesiniz. Bu durumda tahsilat oranı ile nasıl yüzde 100 olabilmektedir” açıklamasında bulundu.   

 HEDEF YÜZDE 100 OLMALI

Süresi içerisinde yapılmayan fatura ödemelerinin aboneye telefon, ödemeye davet yazısı vb. kanallardan hatırlatılması için 2.633.237,82 TL’lik bir bütçe ayrılmaktadır diyen Uysal “Tüm bildirimlere rağmen borcunu ödemeyen abonelere gerekli yaptırımların uygulanması 6.162.662,08 TL’lik bir bütçe ayrılmaktadır. Yani yaklaşık 10.000.000 TL sorunlu abonelere ayırıyoruz. Gerçekten büyük bir rakam. Paydaş memnuniyetine bakacak olursak; Abone memnuniyet oranı 2015 de yüzde 86.66 iken 2016 yılında memnuniyet oranımız yok ( yani 0 ) olduğunu görüyoruz. Galiba memnuniyet oranına bakmak istenmedi ??. 2017 hedefimizin ise yüzde 100 olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.    

ŞİMDİDEN YÜZDE 84

Alo 185 çağrı merkezinin etkin biçimde işletilmesi için 2.691.005,65 TL’lik bir bütçeyi anlamakta zorlandığımı ifade ediyorum diyen Uysal “Çalışan memnuniyet oranı geçtiğimiz yıl sizlere hatırlattığım üzere yüzde 50 iken bu yıl ki tablolarınızda 2015 yılını yüzde 84 olarak düzeltmişsiniz. Geçen yılda ki mi bu yılda kimi doğru değerler anlayamadım. Çalışan memnuniyeti oranlarına bakılınca sanırım her yıl aynı kişilere bu anket çalışmanız yapılıyor. 2015 deki yüzde 84 oranı 2016 dada yüzde 84 çıkmış. 2017 hedefiniz yüzde 100 olduğunu görmekteyim. Şimdiden oranın yüzde 84 olacağını söyleyebilirim” dedi. 

 

HARCAMALAR NEDENDİR?

Çalışan memnuniyeti anketinin ölçümlenmesi için 211.141,26 TL bir bütçe lütfen ayrılmasın çünkü oranlar yüzde 84’e sabitlenmiş durumdadır diyen Uysal “Gerçekten harcanacak olan bu ücretlere yazık oluyor. Kurumsal kimlik çalışmasının yapılmasının faaliyet raporunun hazırlanmasına 303.549.00 TL bütçe koyuyoruz. Toplam 8 kalemin hepsi 1.860.842,56 TL. Çalışanların kurumsal eğitim programlarına eksiksiz biçimde katılımının sağlanması için düşünülen rakam 470.612,76 TL. Bu acaba çalışanların mesaide iken eğitim almasından dolayı çalıştığı saatin eğitime gitmesi ve de bunun gider olarak gözükmesindenmidir. 1700 toplam çalışanınız var ve de bu 1700 kişinin eğitimlere eksiksiz katılmasını sağlamak için 470 bin TL harcayacağız” açıklamasında bulundu.

 

MÜFETTİŞLERİ GÖRSE CEZAİ İŞLEM BAŞLATIRLAR

Mevcut verilerinizin uzak bir yerde güvenli olarak saklanması; şimdiye kadar hiç böyle bir şey düşünülmemiş diyen Uysal “Şimdi 2017’de planlıyoruz. Ama 350.000 TL maliyeti var.  Kurumsal arşiv oluşturulması ve düzenlenmesi: 2015 ve de 2016 da gerçekleşme oranları yüzde 25 bu yıl 2017 de beklenilen yüzde 40 bütçe ise 590.285,64 TL. Birim arşivinden kurumsal arşive geçilmesi için... İşçi sağlığı iş güvenliği çalışmalarınıza bakacak olursak; İş kazaların da 2015’de 27 olan kaza sayısının 2016’da 10 olarak gerçekleşmesi için teşekkürlerimi sunarım. Sanırım gereken tedbirlerden dolayı olmuştur. Periyodik muayene yapılan çalışan sayısı 2015 yılında 366, 2016 yılında 380 kişi 2017 yılında ise 1540 kişi planlıyorsunuz. Unutmayalım 1744 çalışanı olan bir kurumda 366 ve 380 sayıları çok düşük değerlerdir. Bu değerleri çalışma bakanlığı müfettişleri görse cezai işlem başlatırlar. Her yıl yapılması gereken periyodik muayene sayısı toplam işçi sayısı olan 1744 den az olamaz. Bu işler için ayrılacak bütçe 1.480.254,44 TL takdirinize bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

 OLUMSUZ OY VERİYORUZ

Nuh çimentonun atık su bedeli ödeyip ödemediğine dair konuşmalar sizlerin olduğu gibi bizlerinde canını sıkmaktadır diyen CHP’li Uysal “Bu kuruma karşı geçmiş yıllarda böyle bir durum söz konusu olmuşmudur. Bu konuda bizleri bilgilendirmenizi rica edeceğim. Son olarak yapılanları takdir etmekle birlikte yapılan planlamalardaki gereksiz harcamalardan dolayı İSU 2017 yılı performans programı teklifine ve İSU 2017 mali yılı gelir gider bütçesine CHP Kocaeli büyükşehir belediyesi grubu olarak olumsuz oy vereceğimizi bildiririz” şeklinde konuştu.

 FETÖ’DEN ALINAN YOK

Yapılan eleştirilere cevap veren İSU Genel Müdürü İlhan Bayram “Türkiye genelinde soruşturmalar yapılıyor, gerekli değerlendirmeler yapılıyor. Benim kurumumda görevden atılan bir kimse yoktur. Araştırılıyor, yönetim kuruluna geliyor. Sadece bir kişi Bylock’tan içeri alındı o da bize özel idareden verilmişti bir sıkıntı yoktur. Nuh Çimento olayı da çok speküle edildi. Yıllık ihalesini yapıyoruz, onlar da çamur arıtımını yapıyor. Neden Nuh Çimento’dan su parası almıyoruz çünkü biz Nuh Çimento’ya su vermiyoruz. O denizden kendi suyunu alıyor. Çevre Müdürlüğü ile onların bir protokolü var. Bizim onlardan bedel alacak durumumuz yok. Olsa kimseye bu konuda iltimas olmaz. Deniz suyundan bedel alma konusunda da uğraşıyoruz. Malesef şimdiye kadar bu konuda yetki alamadık” dedi.

74 MİLYON LİRALIK BİR ÖDEME YAPILMIŞ

CHP’li meclis üyesi Engin Taşdemir “2016 bütçesine vermiş oldukları evrakları inceledim. 2016 yılında nelerin yapılıp yapılmadığını kıyasladığımızda 2017 bütçenin çok sağlıklı mı sağlıksız mı olduğu ortada. 2016’da personel gideri için 74 milyon liralık bir ödeme yapılmış. Bütçe 10 milyon TL’lik bir açık veriyor. Bu tür açıkların olması manidar. Körfez ilçede Tüpraş’ın da olduğu bölgede 20 dönümlük bir arazi var. Burayı büyüteceğinizi söylediniz. Yaklaşık 2,5 yıl oldu henüz bir çalışma yok. Şantiye kurdunuz, belediyenin yerleri mevcut. Belediyenin yerleri dururken gidip böyle bir kamulaştırma yaparak harcama yaptınız. Eleştirilere açık olacağız. Yaptığınız güzel şeyleri takdir ediyoruz. Bunlar vatandaşın talepleri” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından yapılan oylamada AKP’nin oylarıyla İSU çalışmaları oy çokluğu ile kabul edildi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2016, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER