Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Sağlığınız için bu uyarıları dikkate alın

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme
banner158
banner174
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Bircan, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı.

Ülkemizde dinimiz gereği Kurban Bayramı birçok kişi için oldukça önemli bir yer tutar. Sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı’nda özellikle et ve et tüketimi ön plana çıktığı için bu bayramı, uygulayacağınız küçük tüyolarla kalbinizi yormadan, kilo almadan, hatta metabolizmanızı hızlandırarak geçirmeniz mümkün.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN SAĞLIKLI ET SAĞLIKLI ŞEKİLDE TÜKETİLMELİ

Kurban Bayramı’nda tüketeceğimiz et, hijyen ve sağlık kurallarına uygun olmalıdır. Kurbanlıkların mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması, kesimin mümkünse veteriner kontrolünde ve sağlıklı ortamlarda yapılması gerekir.

ETLERİN SAKLANMASI VE PİŞİRME AŞAMALARINA DİKKAT EDİLMELİ

Yiyeceğimiz etten maksimum yararı almak için hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarına dikkat edilmelidir. Etlerin sağlıklı saklama koşullarına önem gösterilmeli. Etler; buzdolabında maksimum 2-3 gün, -2 derece de buzlukta 1 hafta, -32 derece de derin dondurucuda yaklaşık 2-3 ay muhafaza edilebilir. Dondurduğumuz etleri tüketeceğimiz zaman bakteri üremesini önlemek için mutlaka buzdolabında çözdürmek gerekir ve çözdürülen et bekletilmeden tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

SAĞLIKLI KAVURMA YAPIN

Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez lezzeti kavurmayı sağlıklı bir şekilde hazırlamak mümkün. Bunun için kavurmayı tereyağı ve kuyruk yağı gibi ilave bir yağ eklenmeden, kendi suyu ile kısık ateşte pişirmelisiniz. Etin besleyici değerini kaybetmeden en doğru ve en sağlıklı pişirmek için ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirmelidir. Etlerin kızartma, yağ ile kavurma veya gibi çok uzun süre yüksek ısıyla temas ettiği pişirme şekillerinde kanserojen öğeler ortaya çıktığı için bu pişirme yöntemlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Et yemeğini pişirirken ekstra yağ atmamak gerekir. Özellikle etli sebze yemeklerinde etin yağı yeterli olacaktır.

 KALP-DAMAR, TANSİYON VE DİYABET HASTALARI DİKKAT

Bayramda et tüketimi ile beraber tatlı tüketimi de artacağı için kalp, tansiyon ve diyabet hastaları gibi riskli gruplar besin seçimlerine dikkat etmezlerse ciddi sorun oluşabilir. Bayram telaşından ara öğün yapmayı unutmamalı, misafirliklerde sunulan ikramları özellikle şerbetli tatlıları az tüketmeli, mümkünse geri çevirmeliler. Kurban etinin ise görünür yağlarının olduğu kısımları tüketmemeli, yağsız kısımlarını tüketmeliler. Bayram süresince sağlık için aktif olunmalı, mümkün olduğunca yürüyüşler yapılmalıdır.

 

KENDİNİZİ UZUN SÜRE AÇ BIRAKMAYIN

Bayramda olsa mutlaka kendimizi aç bırakmamalıyız. Üç ana öğün ve en az iki ara öğün olacak şekilde beslenmenizi ayarlayın. Unutmayın, ara öğünler kan şekerimizi dengede tutup acıkmamızı buna bağlı olarak aşırı besin tüketimimizi engelleyecektir. Ara öğünlerinizi taze-kuru meyve, badem, ceviz, fındık gibi tohumlar ve bayramda kalsiyum tüketimini unutmamak için az yağlı süt, yoğurt gibi besinleri seçerek sağlıklı ara öğünler yapmalısınız.

 ET TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN

Sağlıklı bir beslenme tarzı için kadınlar bir günde ortalama 100 gram, erkekler ise 150-180 gramdan fazla kırmızı et tüketmemelidir. Et tüketeceğiniz ve biraz daha ağır geçecek öğününüzü hem sindirimi sebze yemeğine göre daha zor olduğundan hem de enerji içeriği yüksek olduğundan dolayı öğle yemeği olarak tercih edip, akşam yemeği olarak daha hafif bir sebze yemeği ile geçirirseniz daha sağlıklı bir gün geçirmiş olursunuz.

 SADE KAHVE İLE METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Misafirliğe gittiğinizde verilen ikramlarda aşırıya kaçmayın. Şekersiz Türk kahvesi tüketebilirsiniz. Saat 17.00’ye kadar içilen kahve, kafein içeriğinden dolayı metabolizmamızı hızlandırarak yağ yakımını arttırır.

TATLI TERCİHLERİNİZE DİKKAT EDİN

Tatlı tercihlerimizi sütlü tatlılardan yana yapmalı veya şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca az tüketmeye özen gösterilmelidir.

ET YEMEĞİNİN YANINDA DOĞRU BESİNLERİ TERCİH EDİN

Kurbanda sevenleri tarafından sofrada yerini ilk alacak yemek şüphesiz ki; et yemeği olacak fakat et yemeğinin yanında bol salata, çorba, şekersiz komposto gibi doğru besinleri seçerek doygunluğa ulaşabilir ve et tüketirken miktarı abartmamış oluruz. Böylece sağlıklı, kalbimizi ve bedenimizi yormadan bir öğün geçirebilir hem de tüketeceğiniz meyve ve sebze ile ette bulunan demir mineralinin emilimini arttırmış olursunuz. Ayrıca etinizin yanında seçeceğiniz ekmek tam tahıllı ekmek olmalı, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı seçmeye özen gösterilmelidir.

 SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN

Günde ortalama 2-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. İçtiğiniz su veya çaylarınıza çubuk tarçın ve karanfil atabilir böylelikle bayramda kan şekerinizi dengeleyerek ani acıkmalarınızı ve oluşabilecek tatlı isteğinizi engelleyebilirsiniz.

 KURBAN BAYRAMI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMI

 

Sabah kalkınca ve her öğünden (15-20 dakika) önce mutlaka 1 bardak su için

 

Sabah:

1 bardak açık çay

1-2 dilim peynir (az yağlı)

5 adet zeytin

Yeşillik, domates

2-3 dilim tam tahıllı ekmek

           

Ara:

1 bardak yeşil çay ya da Türk kahvesi

2 adet kuru kayısı ya da 2 adet hurma ya da 1 porsiyon taze meyve

 

Öğle:

1 kase çorba

1 porsiyon et yemeği (sağlıklı pişirme yöntemi ile yapılmış)

Bol salata

1-2 dilim tam tahıllı ekmek ya da 5-6 yemek kaşığı bulgur pilavı

 

Ara:

1 küçük kase sütlü tatlı veya 2 top sade dondurma

                       

Akşam:

1 tabak sebze yemeği (susuz)

Salata (bol yeşillik)

1 küçük kase az yağlı yoğurt

1-2 dilim tam tahıllı ekmek

 

Ara:

1 porsiyon meyve

1 bardak süt veya kefir (az yağlı)

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2016, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER