Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ruken Çinik bilgilendirmede bulundu

“7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” amacının görme engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve konu ile ilgili farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çeken Dr. Çinik “Beyaz Baston, kişilerin görme engelli olduğunu ifade eden evrensel bir semboldür ve tarihçesi 1921’e dayanır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ruken Çinik bilgilendirmede bulundu
banner158
banner174

“7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” amacının görme engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve konu ile ilgili farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çeken Dr. Çinik “Beyaz Baston, kişilerin görme engelli olduğunu ifade eden evrensel bir semboldür ve tarihçesi 1921’e dayanır. İngiliz bir fotoğrafçının geçirdiği bir trafik kazası sonrası görme engelli olması sonucu kullandığı bastonun özellikle geceleri sürücüler arasından farkedilmesi için beyaza boyanması sonrası bu hareket giderek yaygınlaşmıştır ve 1931 yılında Beyaz Baston dünyaca kabul edilen küresel bir sembol haline gelmiştir” dedi.


Engelli bireylerin toplumda var olmaları ve yer edinmelerinin, toplumsal duyarlılığın oluşması ile mümkün olduğunu belirten Dr. Çinik “Dış ortamlarda, kamuya açık alanlarda ve binalarda engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak olanaklar sunmamız gerekir. Örneğin görme engelli bireyler için trafik ışıkları veya asansörlere sesli komutlar koymak, bu bireylerin günlük yaşamlarına bağımsız birey olarak yaşamaları açısından katkı sağlamaktadır ve çok önemlidir” dedi.


Dr. Çinik, doğru şekilde ve doğru aygıtlarla desteklenen görme engelli bireylerin, hem eğitim, hem iş hayatında başarılı olabildiğini vurgulayarak yalnız bu hafta değil her zaman toplum olarak engelli bireylerimize karşı hassasiyetin artması gerektiğine dikkat çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER