Akar Engelliler Sorununu Meclise Taşıdı

'Bu çocuklar özel, eğitimleri de özel öğretmenlerce verilmeli'

Akar Engelliler Sorununu Meclise Taşıdı
banner158
banner174
 Bir süredir Mecliste engellilerin sorunlarını gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar engellilerin eğitimlerine ilişkin soru önergesi vererek bu çocukların özel olduğunu belirtmiş ve eğitimlerinin de bu branşlardan mezun olan öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini söylemişti.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ülkemizdeki engelli çocukların yaşadığı sorunları meclis gündemine getirerek,  konu ile ilgili dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemi ile meclis başkanlığına soru önergesi vermişti.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ ALLAHA EMANET

 Akar ülkemizde yaşayan bir buçuk milyon engellinin çoğunun evlerinde hapis hayatı yaşadığını, sosyal hayata karışamadıklarını ailelerin de endişe duyduklarını belirterek, engelli olan çocukların eğitimlerinin çok önemli olduğunu ve devlet olarak bu çocuklara daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizmiş ve bir çok soruya yanıt istemişti. Akar ’ın konuya ilişkin sorduğu sorulara yeni Milli Eğitim Bakanı Yılmaz tarafından verilen cevapta engelli olan çocukların bu alandan mezun olan öğretmenlere rağmen Beden Eğitimi, Sosyoloji gibi branşlardan ders ücreti karşılığı görevlendirildiği belirtildi. 23 Üniversite de dil ve konuşma güçlüğü, görme ve işitme engelli, öğrenme güçlüğü, uyum güçlüğü gösteren çocuklar ve zihinsel engelliler gibi birçok engelli sınıfı için eğitim alan öğretmen adayı varken,  beden eğitimi, sosyoloji gibi branşları farklı olup bu konuda eğitim almayan öğretmen adaylarla karşılanması da eğitim sisteminin geldiği noktayı gösteriyor.

MEZUN VAR ATAMA YOK

Özel Eğitim Alanının da ki ihtiyaç sayısının 16 bin olduğunu belirten Bakan Yılmaz son 5 yılda yapılan atama sayısının ise 6283 olduğunu belirtti. Yılmaz verdiği cevapta özel eğitim alanında çalışan öğretmenlerin 9.266’nın bu alandan mezun olan öğretmenlerden karşılandığını söylerken 5 bin öğretmenin ise diğer alanlardan mezunu olduğunu belirtti. Yılmaz özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için ülkemizde 23 üniversite de bu branşta fakültenin bulunduğunu belirtirken son 4 yılda bu alandan 2700 öğretmen adayının mezun olduğunu söyledi.

KOCAELİ DE 38 KADRONUN 7’Sİ BRANŞ ÖĞRETMENİ

Kocaeli’ deki duruma ilişkin verilen cevabı paylaşan Akar yaptığı açıklama da ‘ Kentimizde 1. Kademe yani 1, 2, 3, 4 sınıf çocuklarımız için 16 kadro var ancak bunların üçü özel eğitim fakültelerinden mezun öğretmenlerden oluşuyor. 2. Kademe yani 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar için de durum farklı değil 22 norm kadro bulunuyor. Ancak bunların dördü özel eğitim öğretmeni diğerleri farklı branşlardan ve ücretli öğretmenlerden oluşuyor. Yani engelliler için öğretmenlerin ve eğitimin öneminden bahsediyoruz fakat bakıyorsunuz kentimizde bu öğrencilerimizin derslerine Beden Eğitimi, Sosyoloji gibi branşı farklı olan ve ücretli öğretmenler veriyor. 1 milyon 780 bin nüfuslu bir kentte toplam 38 öğretmen olması yetersizken olayın bir başka boyutuna baktığımızda sadece 7 öğretmenin branş öğretmeni olduğunu görüyoruz. Branş öğretmenleri ise atama bekliyor, eğitimin geldiği nokta maalesef hiç iç açıcı değil umarız bu konuda bugüne kadar gösterilmeyen hassasiyet gösterilir ve çocuklarımız branş öğretmenleri ile doğru eğitimi alır.’ dedi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2016, 19:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER