Bakan Işık Türk Otomobiline Çok Güveniyor

Yerli otomobil için iki yeni tasarım

Bakan Işık Türk Otomobiline Çok Güveniyor
banner158
banner174
 Yerli otomobilde yeni aşamaya geçildiğini açıklayan Sanayi Bakanı Fikri Işık, Türk otomobili için iki yeni tasarım hazırladıklarını belirtti. Işık, tüm dünyada satılacak Türk otomobilinin elektrikli otomobil pazarına farklı fikirlerle giren Google ve Tesla gibi şirketlere rakip olacağını söyledi.


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 'Türk Otomobili'nde yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. TÜBİTAK'ın geliştirdiği menzil artırıcılı içten yanmalı motoru olan elektrikli aracın sadece yerli sermaye gruplarına değil, uluslararası işbirliğine de açıldığını söyleyen Işık; Fiat-Chyrsler Grubu'yla da görüşüldüğünü açıkladı.

Bakan Işık, Türkiye'de özellikle savunma sanayi çıkışlı pek çok teknolojinin geliştirildiğini, gerek otomotiv tedarik sanayinin gerekse, devlet kurumu olan TÜBİTAK'ın pek çok teknoloji üzerinde çalıştığını, ancak geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmediği sürece anlamının olmadığını söyledi. Işık, projenin bu nedenle ülkede üretilen teknolojilerin vitrini olacağını vurguladı.
İKİ YENİ TASARIM OLUŞTURULDU
Gebze'deki TÜBİTAK MAM mühendislik merkezinde gazetecilerle bir araya gelen ve geliştirilmesi devam eden Türk Otomobili için yaptırılan iki yeni tasarımı tanıtan Bakan Işık, bu projeyle birlikte rakiplerin de değiştiğini kaydetti. Işık, Türk Otomobili'nin geliştiriliş biçimiyle geleneksel otomobil üreticilerinden ziyade, pazara farklı fikirlerle giren ve elektrikli otomobilde başarılarını artıran Tesla ve Google gibi şirketlere rakip olacağını söyledi.

TÜRK TASARIMCILARDAN İŞ BİRLİĞİ
Bakan Işık'ın Saab'tan alınan platformda geliştirilen yeni iki tasarımın maketlerini de paylaştı. Görüntülerin ticari gerekçelerle henüz paylaşılamayacağını söyleyen Işık, D segmentinde boyu 4,5 metrenin üzerinde yapılan tasarımların, İtalyan ve İsveçlilerin yanı sıra yurt dışında çalışan iki Türk tasarımcı Uğur İpek ve Uğur Şahin'in elinden çıktığını söyledi.
SENSÖRDE 2.200 $ TASARRUF
TÜBİTAK'ın geliştirdiği birçok ekipmanın savunma sanayinin ardından Türk otomobilinde de kullanılacağını vurgulayan Işık, bu sayede çok hızlı ve maliyet avantajlı şekilde ilerlediklerini söyledi. Yerli üretim Mızrak füzelerinde kullanılan ithal sensörlerin tanesine 2.500 $ öderken, TÜBİTAK'ın geliştirdiği sensörlerin 400 $'a mal edildiğini belirten Işık, “Yerli üretim sensörleri kullanmaya başlayınca yabancı üretici bir anda fiyatını 2.500 $'dan 200 $'a çekti. Bu sensörler başta olmak üzere savunma sanayi için geliştirilmiş çok sayıda yüksek teknolojili yerli parça aracımıza aktarılacak” dedi.

1000 ARAÇLIK TESİS
TÜBİTAK tesislerinin içerisine 1000 araç üretimi yapabilecek bir tesis kuracaklarını aktaran Bakan Işık, “Bu tesiste yerli oto üretilecek. Tesisi sadece kendimiz için kurmuyoruz. Tüm yerli üreticiler araç geliştirmek için kullanabilecek” dedi.

BABAYİĞİT İÇİN SÜRE KISITI YOK
Yerli otonun tüm aşamalarının planlamasının hazır olduğunu aktaran Bakan, talip olacak 'Babayiğit'in sisteme istediği yerden entegre olabileceğini vurguladı. Fikri ışık, TÜBİTAK in geliştirdiği araçların ve sistemlerin telif yoluyla piyasaya açılacağını da sözlerine ekledi.Devrim Aracı'nın hatıra olarak bir adetlik elektrikli otonom (kendi kendini sürebilen) versiyonu üretileceği açıklandı.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2016, 15:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER