Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nde test sürüşü yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nde test sürüşü yaptı

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nde test sürüşü yaptı
banner158
banner174
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asfaltlama çalışmaları tamamlanan Avrasya Tüneli'nden kendi kullandığı makam otomobili ile ilk geçişi yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli'nden makam aracıyla geçtikten sonra açıklamalarda bulundu. Erdoğan Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'ta açılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tünelde 70 kilometre hızla ilerleyerek ilk olarak Asya Yakası'ndan Avrupa'ya geçti, daha sonra Avrupa'dan Asya'ya Yakası'na geçti. Erdoğan, deneme sürüşünün ardından tünelin Üsküdar'da çıkışında yer alan idari binaya yine kendi kullandığı makam aracıyla gelerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Açıklamaların yapıldığı idari bina ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. İdari binanın üzerinde keskin nişancılar hazır bekledi.

NOTLARINI KONTROL ETTİ

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın brifing aldığı sırada elinde bulunan tespihi çektiği bir süre sonra da notlarını kontrol ettiği görüldü.

"BUNLAR PALAVRA' DİYENLER ALDANDI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrasya Tüneli'nin son testini bizler yaptık. 20 Aralık'ta inşallah açılışını aziz milletimizle birlikte yapacağız. 'Bırakın canım bunlar palavra' diyenler aldandı. Bunlar hayata geçirildi. Bizler doymadık dedik çok çalışacağız. 29 Ekim 2013'ten bugüne 156 milyon Marmaray'dan, Asya kıtasından Avrupa'ya, Avrupa kıtasından Asya'ya geçmiş oldu. Bunlar hayaldi gerçek oldu" ifadelerini kullandı.

"20 ARALIK'TAN İTİBAREN 26 YIL BU FİRMALAR BURAYI İŞLETECEK"

Erdoğan, "Türk Kore işbirliği ile aslında inşa süresi ile işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay. Şu andan itibaren 20 Aralık'tan itibaren 26 yıl bu firmalar burayı işletecek. Yap işlet devret sistemi ile daha sonra devletimize burası bırakılacak. Bu anlayış aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet olarak devletin işletilmesinde bir bütçe yapma anlayışının nasıl olacağını 14 yıl içinde ülkemizde gösterdik. Bu bütün yatırımlarımıza hız kazandırdı" dedi.

"BİNALİ YILDIRIM KARDEŞİM İLE BUNLARI BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTTÜK"

Erdoğan, "Sağ olsun uzun yıllar ulaştırma bakanım olarak çalışan Binali Yıldırım kardeşim ile bunları başarılı bir şekilde yürüttük. Sayın Yıldırım ile yine başarılı bir şekilde inşallah sürdüreceğiz" dedi.

"3. HAVALİMANI'NIN KABA İNŞAATI YÜZDE 40'A ULAŞTI"

3. Havalimanı'nın kaba inşaatının yüzde 40'a ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2018'in başında 3. Havalimanının birinci etabını açacağız. 90 milyon yolcu kapasiteli olan kısmını açacağız. Tamamı bittiğine 150 milyon yolcu kapasiteli hatta 200 milyona kadar çıkacak bir adım olacak. Kaba inşaat olarak yüzde 40'a doğru ulaştı. Bununla kalmıyoruz" diye konuştu.

"KANAL İSTANBUL PROJESİ'NİN İNŞALLAH YAKIN ZAMAN İÇİNDE İHALESİ YAPILACAK"

Erdoğan, "Kanalistanbul Projesi'nin inşallah yakın zaman içinde ihalesi yapılacak. O da Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan bir kanal olması hasebiyle çok çok önemli. Bütün bunlarla beraber bir diğer adım olarak, inşallah bu projenin bedeli, tabii önem arz ediyor, 1 milyar 250 milyon dolar" ifadelerini kullandı.

"YENİKAPI RUHUNU ZEDELEMEYE ÇALIŞANLARA CEVABI VERMEYE DEVAM EDECEKSİNİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeye rağmen yatırımlarımızı sürdürdüğümüz ve 2023 vizyonumuzla birlikte de hedefe emin adımlarla yürüdüğümüz modern Türkiye'nin geleceğinde sizleri el ele, omuz omuza, özellikle 15 Temmuz akşamı bize o alçaklığı, o vahşeti yaşatanlara gereken cevabı gerektiği yerde veren bütün milletime, ekranları başında bizi izleyen milletime inanarak söylüyorum. Burada bir şeyi daha söylüyorum. Yenikapı ruhunu zedelemeye çalışanlara da ben inanıyorum ki, millet olarak, milletçe en güzel cevabı, her yerde veriyorsunuz, vermeye devam edeceksiniz. Buna da inanıyorum. Şimdi de diyorum ki, 20 Aralık'ta inşallah açılışı yaparken sizlerle bir arada olacağız" açıklamasında bulundu.

"BU PROJE BENİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR

Başbakan Binali Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanım, bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Başbakanlığınız döneminde İstanbul'un ulaşım sorunlarını çözmek dünya şehri İstanbul'a büyük projeler kazandırmak için verdiğiniz talimatlar birer birer yerine getiriliyor. 150 milyon İstanbullu 2013'ten beri trafik derdi çekmeden 2 dakikada bir kıtadan başka bir kıtaya geçmenin rahatlığını, konforunu yaşıyor" dedi.

AVRASYA TÜNELİ GEÇİŞ FİYATI 4 DOLAR ARTI KDV OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin geçiş fiyatının 4 dolar artı KDV olacağını belirterek, "Çift yönlü ücretli olacak. Ücret yılda bir kez revize edilecek" dedi.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli'nden geçişlere ilişkin, "Hem HGS, hem OGS aynı gişelerden yapılabilecek. Hız sınırımız 70 kilometre. Dolayısıyla tünelin içine girecek araç sayısı 70 kilometre hıza göre. Başlangıç olarak yaklaşık 120-130 bin aracın geçmesi. Bu kadar aracın geçinde herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde planlama yapıyoruz. Bu planlama çerçevesinde 2 gidiş, 2 geliş olması nedeniyle de gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi bu 2 şerit ile entegre olduğu için bir sıkışıklık olmayacak" ifadesini kullandı.

"TARİHİ YARIMADA'YA ERİŞMİYOR. METOTLAR FARKLI. BİR ÇÖKMEYE FIRSAT VERMEDİK"

Bakan Arslan, tünelin tarihi Yarımada'ya zarar vermediğini belirterek, "Tarihi Yarımada'ya erişmiyor. Burada kullandığımız metotlar farklı metotlar. Herhangi bir çökmeye neden olacak bir duruma fırsat vermedik. Ola ki böyle bir şey olursa biz, aksi basınçlı sistem ile çalıştık tedbirlerimizi peşin peşin aldığımız için kabul edin ki bir çökme olacaktı. Öyle bir şey olsa bile önceden tedbir alındı. Dünyada, e modern teknoloji burada kullanıldı. Her türlü tedbir alınarak burada çalışıldı. Öyle bir şey söz konusu değil. Tarihi yarım ada herkes için çok önemli. Değerli mirasımızı çocuklarımıza taşımak adına bu önemliydi" açıklamasında bulundu.

"TÜNELDE 600 METREDE BİR, ARAÇLARIN DURABİLECEĞİ YERLER VAR"

Avrasya Tüneli'ndeki acil duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Arslan, "600 metrede bir herhangi bir aracın arızalanması yakıtının bitmesi halinde araçların durabileceği yerler var. Tünel sürekli elektronik sistemlerle her tarafı takip edilecek. Herhangi bir yerde normalin dışında bir surum olursa anında sinyal verecek. Tünelin ortasında buna müdahale edecek bir ekip bulunacak. Her iki uçta da ekipler olacak" dedi.

"LED IŞIKLANDIRMA İLE GÜN IŞIĞINDA YOLA ALIYOR PSİKOLOJİSİ OLACAK"

Tünelde 'Led ışıklandırma' olacağına vurgu yapan Bakan Arslan, "Uluslararası kuralların öngördüğü havalandırmanın gerekleri yapılıyor. Led ışıklandırma olacak. İnsanlar gün ışığında yola alıyor psikolojisinde olacak. Tünellerin giriş ve çıkışlarında ışıklandırmada kademeli, bir geçiş olacak. Gözler birden kamaşmayacak. Buradaki deniz derinliği yaklaşık 62 metre. Deniz dibinden sonra 55 metrelik bir tabaka var. Ondan sonra tünel başlıyor. 106 metre böyle oluyor" diye konuştu. 

TÜNELİN EN DERİN NOKTASI 106,4 METRE

Basın açıklamasının ardından Bakan Arslan ve beraberindeki basın mensuplarıyla Asya kıtasından Avrupa kıtasına projenin deniz geçişi olan 5,4 kilometrelik bölümününden geçtiler. Basın mensupları Avrasya Tüneli'nin en derin noktası olan 106,4 metresinde inerek burada görüntü çekti. Bakan Arslan, burada gazetecilerle günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

YÜZDE 92'Sİ TAMAMLANDI

Öte yandan Avrasya Tüneli'nin bugün itirabiyle yüzde 92'lik bölümü tamamlandı. 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılacak olan Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek.

TÜNEL HAKKINDA

- Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile iki kıta arasında güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak.
- Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak. 
- İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli'nde her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.
- Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.
- Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.
- Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.
- Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.
- Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.
- Yapısı itibarıyla İstanbul'un siluetine zarar vermeyecek.
- Avrasya Tüneli'nin Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak.
- Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.
- Sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.
- Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek. Araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
- Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.
- Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.
- Avrasya Tüneli, 7,5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek. 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2016, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER