10-16 Mayıs Engelliler Haftası Başladı

10-16 Mayıs tarihleri Birleşmiş Milletler'e üye 156 Ülke ile birlikte Ülkemizde de kutlanıyor.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Başladı
banner158
banner174
 Dün başlayan Engelliler Haftası nedeni ile çeşitli etkinlikler yapılarak, engelli yaşam ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Dünya'da Engelliler Haftası boyunca genel olarak; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işle­nir.

DAHA FAZLASI OLMALI

Her breyin aynı zamanda bir engelli adayı olduğu bilinci ile engelli vatandaşlarımız için daha fazlası yapılmalı. Engelliler Derneği, özellikle yerel yönetimlerden, engelli breylerin yaşamını kolaylaştıracak adımlar atılmasını istiyor. Engelliler sadece yerel yöneticilerin değil, vatandaşların da engelliler konusunda duyarlı olmasını bekliyor. Engelli vatandaşlar için ayrılan araç, özel kullanıma ait asansörlerin, engellilerden çok engeli olmayan vatandaşlarca kullanıldığı biliniyor.

SADECE YAPMAK DEĞİL, TAKİP ETMEKTE GEREKLİ

Engelliler Haftası'nda bugün görme engelliler günü. Gebze ve bir çok İl ve İlçe'de merkez caddelerinin kaldırımlarında, sarı şeritler dikkat çekiyor. Görme engelli vatandaşlar için yapılan bu şeritler, daha sonra kaderine terk edildiği için, arada ki boşluklar ve arada ki kopukluklar, yaşamı kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırıyor. Bu konuda yerel yönetimlerin daha duyarlı olmasını isteyen engelli vatandaşlar, "sadece yapmak değil, takibini yapmak ve eksileni onarmak ta yapmak kadar önemli" hatırlatmasında bulundular.

EĞİTİM ŞART

Engelli breyler, kent yöneticilerinin engellilerin yaşamını kolaylaştıracak adımlar atarken, vatandaşların bilinçlendirilmesi için de eğitim çalışması yapılmasını arzu ediyor. Bu konuda Milli Eğitim'i de göreve davet eden engelliler, okullarda engellilerin önemi ve toplumda ki yeri konulu eğitim çalışması yapılmasını istediler. Vatandaşın engelli breyler konusunda bilinçlendirilmesinin yaşamı daha kolay hale getireceği ifade edildi.

FIRSATÇILAR UMURSAMIYOR

Gerek Devlet Kurumlarının, gerekse de özel kuruluşların engelli breyler için hayata geçirdiği bir çok imkanı ne yazık ki fırsatçı breyler, kendi hayatlarını kolaylaştırmak için kullanıyor. Engelliler için yapılan asansör ve engellilere ayrılan otopark alanlarının, normal vatandaşlar tarafından kullanılması en çok rastlanan durum. Engelli breyler, bunun da kökeninde eğitimsizlik olduğunu belirterek, yapılacak eğitim çalışmalarının bu yüzden çok öenmli olduğuna dikkat çektiler.

KOCAELİ'DE ENERJİ MOLASI

Bir çok belediyenin engelli vatandaşlar için yaptığı yürüme şeridi ortasında ağaç, demir direk, çöp kutusu gibi engeller yer alırken, olumlu adımlar da atılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin duraklara koyduğu engelli araçlarının şarz olduğu akıllı duraklar, yaşamı nispeten daha da kolaylaştırıyor. Aynı şekilde yaya geçitlerinde bir çok köprü de engelli vatandaşlar için asansör olması da hayatı kolaylaştıran hizmetler. Bu hizmetlerin yaygınlaşması ve gelişmesi bekleniyor.

Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.

·         10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı

·         11 Mayıs Görmeyenler günü

·         12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü

·         13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü

·         14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler günü

·         15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü

·         16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2016, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER