banner166

Egeli ihracatçılar: "Destekler artırılmalı"

Ambalajlı ürün ihracatına verilen desteklerin yüzde 80 azalması Türk ihracatçılarının rekabetçiliğini olumsuz etkilemesi üzerine desteklerin artırılması talep edildi.

Egeli ihracatçılar: "Destekler artırılmalı"
banner158
banner174

Sofralık zeytin ve zeytinyağında ambalajlı ihracatın payının Türk ihracatçısının gayretleriyle yüzde 50’lere ulaştığını ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, markalı ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatına verilen desteklerde 2013 yılındaki tutarlara dönülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki güncel gelişmelerini kamuoyu paylaşmak amacıyla basın toplantısı düzenleyen EZZİB Başkanı Davut Er, zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracatında hedefin ambalajlı ürün ihracatını artırmak ve ilk etapta 500 milyon dolar ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 milyar dolar dövizi ülkemize kazandıracak konuma gelmek olduğunu söyledi. Bunun için Ticaret Bakanlığı'nın ambalajlı ürün ihracatına verdiği desteğin 2013 yılındaki gibi sofralık zeytinde 260 USD/Ton, zeytinyağındaki 650 USD/Ton seviyelerine çıkarılmasını beklediklerini ifade eden Er, "Günümüzde bu destekler sofralık zeytinde en yüksek 650 TL, zeytinyağında ise 1600 TL seviyesinde” dedi.

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının 2019/20 sezonunda 2 bin 430 USD/ton iken, 2020/21 sezonunda yüzde 22’lik artışla 3 bin 65 dolara çıktığı bilgisini veren EZZİB Başkanı Er, 2021/22 sezonunda da artışın devam ettiğini zeytinyağında ortalama ihraç fiyatının 3 bin 165 dolara ilerlediğini, döviz bazında zeytinyağını yüzde 30 daha değerli ihraç eder konuma geldiklerini anlattı. 

Türkiye’nin yıllık 400 bin tonun üzerinde sofralık zeytin tüketimiyle güçlü bir tüketici olduğunun altını çizen EZZİB Başkanı Er, pek çok gıda ürünüyle birlikte zeytin ve zeytinyağında da KDV yüzde 1’e indirildiğine dikkati çekerek, bu çerçevede söz konusu indirimin iç piyasada tüketiciler nezdinde olumlu karşılık bulacağına inandıklarını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER