banner166

Bakan KİRİŞÇİ geleceğin tarımını GTÜ’de inceledi

Tarım ve Orman Bakanı, GTÜ' de topraksız dikey tarım üretim alanlarında incelemelerde bulunarak akademisyenlerden bilgi aldı. 

Bakan KİRİŞÇİ geleceğin tarımını GTÜ’de inceledi
banner158
banner174

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Kampüsünde yer alan dikey tarım çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, il ve ilçe protokolünün bakana eşlik ettiği ziyarette GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali MANTAR ve akademisyenler KİRİŞÇİ' yi ağırladılar. Bakan KİRİŞÇİ, GTÜ Kampüsü içinde yer alan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nü ziyaretinin ardından üniversitenin topraksız tarım uygulamalarının yer aldığı alanları gezdi.  
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ ilk olarak GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan dikey tarım üretim alanını ziyaret etti. Burada Merkez Müdürü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden ÇİFTÇİ ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mine Gül Şeker, yapılan akıllı tarım uygulamaları ve dikey tarım üretim ve araştırmalarını aktararak açıklamalarda bulundu. Burada yürütülen çalışmalarla 40'dan fazla yeşil yapraklı sebze, tıbbi, aromatik ve süs bitkilerinin dikey tarımda üretim protokolünün oluşturulmasıyla oluşan bilgi ve deneyim ile bitki fabrikalarının ülkemize kazandırılmasının sağlanacağı aktarıldı.


Bakan KİRİŞCİ ardından GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü'nde yer alan AR-GE Serası, Sera Laboratuvarları ve Dikey Tarım Ar-Ge Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Kendisine yapılan çalışmalar hakkında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Damla ARISAN, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış KUTMAN ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar YILDIZ KUTMAN tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Burada üniversite-sanayi iş birliği kapsamında GTÜ’ye kazandırılmış olan ve bitki besleme, bitki biyoteknolojisi ve bitki fizyolojisi alanlarında yenilikçi araştırmaların yürütüldüğü Venlo tipi, iklim otomasyonlu, cam Ar-Ge serasında devam eden topraklı ve topraksız tarım projelerini ve deneylerini yerinde inceledi. Daha sonra seraya bağlı Dr. (h.c.) İbrahim BODUR Sürdürülebilir ve İzlenebilir Tarım Test ve Analiz laboratuvarlarına geçerek yine üniversite-sanayi iş birliği ile geliştirilmiş ve “Türkiye’de İlk” olarak ticarileştirilerek piyasaya sürülmüş olan yerli “topraksız akıllı bahçe” ünitesi hakkında bilgi aldı. Son olarak GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü’nün devam eden başka bir üniversite-sanayi iş birliği kapsamında kurulmuş olan ‘bitki fabrikası’ nı ziyaret etti. Yüzde yüz yerli mühendislik ile kurulup geliştirilmiş ve fide dikiminden hasada kadar hiçbir insan müdahalesine gerek duyulmamasını sağlayan bir otomasyona sahip olan topraksız dikey tarım tesisinde kullanılan sistemler ve yetişmekte olan bitkiler hakkında bilgi aldı.


 Her iki dikey üretim alanında topraksız ve en düşük birim alanda en yüksek verimin alındığı uygulamaların geldiği noktayı büyük bir ilgi ile inceleyen KİRİŞÇİ, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali MANTAR, öğretim üyeleri ve araştırmacıları tebrik etti. GTÜ' de bakanlığı ilgilendiren önemli çalışmaların olduğunu dile getiren Kirişçi, şöyle konuştu: "Bu çalışmaları da yerinde görmek bizler için son derece kıymetliydi. Burada tabii ki Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm akademik ekibine ve çalışma arkadaşlarına her şeyden önce üstün başarılar diliyorum. Ben de bir akademisyen olarak şöyle 20 yıl öncesine kendimi taşımış oldum. Burada tohumla teknolojinin ne kadar iç içe olduğunu hep beraber gördük. Tek başına bizim tohum sektöründe olanlar olarak faaliyet göstermemizin yeterli olmadığını, mutlaka multidisipliner bir çalışmanın gerekliliğini ve teknolojinin vazgeçilmez olduğunu aracılığınızla bir kez daha ifade etmemizde yarar var."
    

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER