Gebze Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, Gebze Kent Meydanı’nda kutladı

Gebze Kadın Platformu, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirdi

Gebze Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, Gebze Kent Meydanı’nda kutladı
banner158
banner174
 

Gebze’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı gerçekleşti. Gebze Kadın Platformu, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Programa CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, CHP Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan, Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, Atatürkçü Düşünce Derneği Gebze Şube Başkanı Sezer Nilgün Aydın, Migros işçileri ve platform üyesi kadınlar katılım gösterdi. Programda basın açıklamasını Gülhan Albayrak okurken, şunları dile getirdi; “New York’ta bir tekstil fabrikasında yanarak hayatını kaybeden işçi kadınların ardından bugün, 164 yıl sonra da dünyanın her yerinde, ayrımcılığa, şiddete, eşitsizliğe, sömürüye, baskılara karşı verdiğimiz; eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış, laiklik mücadelesi ve dayanışma için sesimizi, isyanımızı birleştirme ve büyütme hikayemizi yazmaya devam ediyoruz. Bugün benzer taleplerle meydanlardayız, iş yerlerindeyiz, fabrika önlerindeyiz. 8 Mart, dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürüye, ayrımcılığa,  baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günüdür.

“GREVE GİTMEK ZORUNDA KALDILAR”
Kadınlar, çalışma ve toplumsal yaşamda, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalmaktadır.  İşyerlerinde kod 29 ile işten çıkarma tehdidi artmış durumdadır, bu şekilde işten çıkarılan işçiler ise gerçeğe aykırı bu bildirim nedeniyle yeni iş arama süreçlerinde karşılarına çıkan 29 kodu nedeniyle de ciddi sorunlar yaşamakta ve iş bulamazken, Kod 29'un içeriği kadın emekçiler üzerinde ayrıca bir tehdit unsuruna dönüştürülmektedir. Yaşadığımız kentte de, çalışma koşullarının ağırlığı, mesai saatlerinin fazla olması ve mobbinge uğramaları nedeniyle sendikalaşan Migros işçileri önce ücretsiz izne çıkarılmış ardından kod 29 ile işlerine son verilmiştir. Yine CPS'de de tekstil işçilerinin talepleri karşılanmamış, çoğunluğu kadın olan işçiler greve gitmek zorunda kalmıştır.

“EN AZ 4 KADIN KATLEDİLMEKTEDİR”
Kadına yönelik şiddet de yaşamın tüm alanlarında yaygın olarak sürmektedir. Her gün en az 4 kadın katledilmektedir. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete uğramakta, intihar denilerek son derece şüpheli ölümlerle yaşamları çalınmaktadır. Şiddet her kesimden, her meslekten, her toplumsal kesimden kadına karşı uygulanmaktadır.  Cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle kadına yönelen şiddet konusundaki istatistikler, dünya genelindeki bir insan hakları felaketini ortaya koymaktadır

“AYRIMCI UYGULAMALARA SON VERİLMELİ”
İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmeli,  6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı, çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı, kod 29 ile işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır, kadınlar regl döneminde bir gün ücretli izinli olmalı, Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı, kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılmalı, ILO 190 sayılı sözleşme uygulanmalı, kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmeli, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.

“YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI”
Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, hayatlarımıza sahip çıkmak için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, emeğimizi ve hayatı örgütlemek için, tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Evde, işte, okulda, tarlada, fabrikada, atölyelerde, emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart mücadele gününü kutluyoruz. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! Yaşasın kadın dayanışması!" 


Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2021, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER