banner166

Gazetecilere hapis, vergi kaçakçılarına af geliyor

AKP’nin torba yasasında gazetecilere “şirket itibarını zarar” gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Vergi kaçakçılarına yönelik ‘etkin pişmanlık’ hükümleri ise genişletiliyor.

Gazetecilere hapis, vergi kaçakçılarına af geliyor
banner158
banner174

AKP'li milletvekillerinin imzasıyla Cuma günü Meclis'e sunulan 39 maddelik torba teklif tartışmalara neden oldu. Yasa teklifi gazetecilere, yaptıkları haberler nedeniyle hapis cezası getiriyor. Aynı düzenlemede daha önce vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan ‘etkin pişmanlık' hükümlerinin kapsamı genişletiliyor.

Düzenlemeye aykırı haber yapan gazeteciler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, bin günden 2 bin güne kadar para cezası alacak. Maddenin gerekçesinde, “Bu şirketler hakkındaki itibari zedeleyici haberler, bu kuruluşlardan fon çekilişine veya bu kuruluşların mali durumlarının bozulmasına ve hatta kuruluşun sektördeki yerine bağlı olarak sektöre ve genel ekonomiye sirayet edebilecek zararların meydana gelmesine neden olabilecektir” ifadesi kullanıldı.

VERGİ CEZASI AZALACAK
Daha önce vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan ‘etkin pişmanlık' hükümlerinin kapsamı ise genişletiliyor. Verginin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde tebliğ edilen oran, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında azaltılacak. Soruşturma anından hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER