banner166

Kara kış geliyor! "Böylesi hiç görülmedi" 

Uzmanlar özellikle bu kışın ayaz ve kar örtüsüyle birlikte vatandaşları epey zorlayacağı konusunda ikazlarda bulundu.

Kara kış geliyor! "Böylesi hiç görülmedi" 
banner158
banner174

Türkiye yavaş yavaş soğuk havaların etkisi altına girerken, bu kışın sert ve çetin geçeceğine dair uyarılar da gelmeye başladı. "Böyle bir kış daha önce hiç görülmedi" yorumunda bulunan meteorolojik kaynaklara göre Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası Avrupa'yı etkisi altına alacak ve geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla kar yağışı görülecek. Uzmanlar özellikle bu kışın ayaz ve kar örtüsüyle birlikte vatandaşları epey zorlayacağı konusunda ikazlarda bulundu.

Soğuk hava ülke genelinde etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başlarken, yüksek kesimlere yılın ilk karı da yağdı. Ancak uzmanlar asıl aralık ayına dikkati çekiyor. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası, Avrupa ve Türkiye'nin kapısını çalacak.

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Tatlı, bazı bölgelerde yağışın büyük bir alanı kapladığını belirterek şunları söyledi; "Özellikle kasım ayından itibaren Kuzey Amerika, Alaska, Kanada ve Avrasya karları büyük bir alanı kapladı. Şu andaki seviyesini 41 milyon kilometrekare olduğu ki tarihte en fazla 46 milyon kilometre olmuş ve maksimumları takip ettiği görülmüş."Avrupa ve Türkiye için ise aralık ayına işaret ediliyor. Uzmanlara göre, Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası Avrupa'yı etkisi altına alacak. Ayın ilk haftasında sıcaklık hissedilir şekilde düşecek. Prof. Dr. Tatlı, Sibirya yüksek basıncından dolayı ülkede ayazın etkili olacağını vurguladı; "Türkiye'yi ilgilendiren özellikle Avrupa'yı ilgilendiren bir konu var. Sibirya yüksek basıncı var. Bu kuru, soğuk bir hava getiriyor. Bu kar örtüsüne ek olarak buraları daha da soğutacağı bekleniyor."Tahminler doğru çıkarsa kış, ayazı ve karıyla donduracak. Prof. Dr. Tatlı, geçmiş yıllara göre daha fazla kar yağışının beklendiğini de söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER