Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır

Tüberküloz (verem) hastalığı, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, aşırı balgam çıkarma, balgamın kanlı gelmesi, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı ve çocuklarda kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır
banner158
banner174

2020 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 8 bin 925'e düşmüştür. %57’i erkek %43ü kadın olan vakaların, %65’i Akciğer TB %35’i Akciğer Dışı TB’dir. Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 3-4 oranında azalmaktadır. Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan yayma (pozitif) akciğer tüberkülozu vakalarının (balgamında tüberküloz mikrobu tespit edilmiş vakalar) başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi bu şikâyetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Çocukları tüberkülozdan korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulanmaktadır. BCG aşısı aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.Toplumu tüberkülozdan korumanın en etkili yolu ise, bulaştırıcı tüberküloz hastalarının erken tanısının konulması ve en az 6 ay tedavi edilmesi ile gerçekleşir. Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara Verem Savaş Dispanserlerimiz tarafından verilmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. Özetle, tüberküloz hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. BULUNDUĞUNUZ ORTAMI SIK SIK HAVALANDIRIN, SIK SIK ELLERİNİZİ ve YÜZÜNÜZÜ YIKAYIN, SİGARA İÇMEYİN ve YANINIZDA İÇİLMESİNE İZİN VERMEYİN, DÜZENLİ, DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENİN, ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN BİR MENDİLLE AĞZINIZI KAPATIN.

‘’Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile kolayca tedavi edilebilir, bulaşma önlenir ve korunma sağlar.’’

Dr. Ahmet Kazım ZORLU

 Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü,

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER