Uğur GENCER yazdı.. Üç maymunu oynamak

Üç maymun oynayanların içinde bile “omurgalı” olanı makbuldür.

Uğur GENCER yazdı.. Üç maymunu oynamak
banner158
banner174

Üç maymunu oynamak

Görmedim

Duymadım

Bilmiyorum

Japoncada "kötülüğü görmedim, kötülüğü işitmedim, kötülükten söz etmedim" diyen “üç bilge” maymundur ama Japon kültürünün aksine "üç maymunu oynamak" anlamına gelen ve bilinen bir şeyi kasıtlı olarak saklamak anlamında bir deyişe dönüşmüştür.

“Üç maymunu oynamak” Nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilen omurgasız insanların kılıktan kılığa girip “Bana Dokunmayan Yılan Bin Yaşasın” düşüncesi sonucunda oynanan oyun olarak da bilinir.

Etliye sütlüye karışmayan, suya sabuna dokunmayan insanlara üç maymunu oynuyor denilerek eleştirildiği de bilinmektedir.

Biri gözlerini, biri kulaklarını, diğeri de ağzını elleriyle kapamış üç maymun figürünü oynayan oyuncularla her yerde karşılaşıyoruz.

Yaşını başını almış insanların bu oyunu oynadıklarını görmek gerçekten üzüyor beni.

Gücün karşısında eğilen, siyasetçinin karşısında yerimden olurum diye bükülen, belediye başkanı karşısında “el pençe divan duran”, köprüden geçene kadar üç maymun oynayıp ayıya dayı diyenlere de çoğu kez şahit olmak mümkündür.

Nokta menfaat için kılıktan kılığa giren üç maymun oynayanları gördükçe inanın insan yalnız kalmayı tercih ediyor.

Göz gördüğünü görmezden gelip, kulak sağır olup duymuyorsa bunun altında yatan bir “nokta menfaat” sorunu olduğu akla gelir.

Üç maymundan biri kulaklarını tıkar (duymadım), biri gözlerini kapar (görmedim), diğeri ise ağzını kapar (bilmiyorum, söylemedim).

Ruhunda üç maymun oynamak olanlar bugün üç yarın altı maymunu bile oynarlar. Genelde biblo olarak gördüğümüz dekoratif bir ürün olan üç maymunu oynayan insanlardan uzak kalmamız dileğimizle…

Üç maymun oynayanların içinde bile “omurgalı” olanı makbuldür.

Makamın, paranın ve gücün karşında virgül olmayanlara candan selam olsun.

Kalın sağlıcakla

YORUM EKLE
YORUMLAR
Zincir Dursun
Zincir Dursun - 2 yıl Önce

Bizede mi lo looo?

SIRADAKİ HABER