1999 Depreminden gerekli dersleri çıkardık

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Lojistik Derneği (LODER) ve Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) işbirliğiyle TSE Çayırova Kampüsü Konferans Salonu'nda d "3. Afet Lojistiği Konferansı" düzenlendi.

1999 Depreminden gerekli dersleri çıkardık
banner158
banner174
 

Konferansta konuşan Türk Kızılayı Ulusal Afet Yönetim Müdürü Ali Akgül, 1999 yılındaki Marmara depreminin hem kamuya hem de sivil toplum kuruluşlarına birçok şey öğrettiğini, Türk Kızılayı'nın bundan gerekli dersi çıkardığını söyledi. Akgül, "Barınma hizmet stoklarımızda 43 bin barınma çadırımız, bin 700 adet yaşam konteynerimiz, 176 bin battaniyemiz, 63 bin yatağımız, 44 bin mutfak seti, 16 bin ısıtıcımız var." dedi.

9 BÖLGEDE AFET YÖNETİM MERKEZİ KURULDU
Marmara depreminin ardından bütün afet müdahalesini koordine edecek Afet Operasyon Merkezinin kurulduğunu anımsatan Akgül, "Türk Kızılayının bütün birimlerini, malzeme akışını ve tedariğini koordine eden bir merkez, kurum dışında da ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlayan bir merkezimiz" diye konuştu. Akgül, eskiden afetlere sadece 
Ankara'dan müdahale edildiğini ancak artık 9 bölgede kurulan afet yönetim merkezlerinden bunun yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:  "Bölge merkezleri ve depolarından nüfus ve riskler göz önüne alınarak lojistik kapasiteler oluşturuldu. Buralardaki malzemeler tek tiptir. Biz şunu biliriz, bir koli içerisinde 5 tane battaniyemiz var. Bir palet üzerinde 25 kolimiz var ve bir palet üzerinde 125 battaniyemiz var. Bunun palet dahil kilogramını, koli bazında kilogramını hepsini biliriz. Aynı şekilde çadırlar, mutfak setleri. 'Bir tır battaniye yollandı' dendiğinde, 2 bin adet battaniyenin sevk edildiğini anlarız. Bunlar afet yöneticilerinin bilmesi gereken, olmazsa olmaz standartlardır."

STOKLARIMIZ DOLU
Bölge merkezleri dışında, faal durumda 25 yerel depoları olduğunu dile getiren Akgül, "Buralarda belirli miktarda çadır, battaniye, mutfak seti, ısıtıcı, yatak gibi malzemeler stoklanmış durumda. Barınma hizmet stoklarımızda 43 bin barınma çadırımız, bin 700 adet yaşam konteynerimiz, 176 bin battaniyemiz, 63 bin yatağımız, 44 bin mutfak seti, 16 bin ısıtıcımız var. Bunlar her zaman belirlenen kritik stok seviyelerinin üzerinde tutulur." ifadelerini kullandı. Akgül, Türk Kızılayının hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyet gösterebilen bir kurum olduğuna işaret ederek, "Somali'de bir delegasyonumuz var. Buraya daha çok gemilerle yardım malzemesi gönderiyoruz. 
Somali'ye şu ana kadar yaklaşık 60 bin ton un, 60 bin ton şeker götürülüp dağıtıldı." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2016, 20:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER