banner166

Bakan Soylu açıkladı: Kocaeli'de büyük uyuşturucu operasyonu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli ve Sakarya’da gerçekleştirilen, ‘Kökünü Kurutma Operasyonu’nun detaylarını açıkladı.

Bakan Soylu açıkladı: Kocaeli'de büyük uyuşturucu operasyonu
banner158
banner174

Kocaeli ve Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ‘Kökünü Kurutma Operasyonu’ çerçevesinde, uyuşturucu satıcılarına yönelik belirledikleri adreslere bu sabah operasyon başlattı. Kocaeli ve Sakarya’da devam eden büyük uyuşturucu operasyonunun detaylarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde açıkladı.
Basın açıklamasında Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Kocaeli Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Sakarya Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı da hazır bulundu.Sabah 04.00’de Kocaeli, 05.30’da Sakarya’daki ekiplerin operasyona çıktığını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “3 aylık bir çalışma. Uyuşturucu ile mücadele, uyuşturucu satıcıları, bunları çekip çevirenlerle ilgili. Kocaeli merkezli 111, Sakarya merkezli 196 olmak üzere toplam 307 şüphelinin, uyuşturucu madde ticareti suçundan yakalanması başta olmak üzere, gerçekleşen operasyonda, iki ilde 2 bin 67 arkadaşımız, 3 deniz liman botu, iki helikopter, 11 mini İHA, 29 narkotik köpeğinin katılımı ile eş zamanlı gerçekleşti. 307 hedeften 269’u gözaltına alındı” dedi.


Bu operasyonların amacının, uyuşturucu satış mekanizmasını tamamen çökertmek olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Hareketsiz hale getirebilmek. Avrupa uyuşturucu ile mücadelede pes etmiş durumdadır. Bütün ülkelerde uyuşturucu kullanımı serbest bırakılmıştır. Narkotik shoplar açılmakta, şırıngalar dağıtılmaktadır. Kendilerince, kontrollü mekanizma uygulayarak, esas itibari ile uyuşturucu arzının sürekli olarak akmasına sebebiyet teşkil etmektedir. Sadece Belçika limanına geçen yıl gelen Kokain miktarı, bir yakalamada 70 tondur. Bu büyük bir tehlikedir. Türkiye Avrupa gibi teslim olmuş değildir. Hangi uyuşturucu türevi çıkarsa çıksın bununla mücadeleyi, kendine bir milli mücadele zemini olarak görmektedir. Nesillerimiz, geleceğimiz, gençlerimizin ve çocuklarımızın korunması, muhafaza edilmesi için. 15 Temmuz’dan önce, uyuşturucunun ancak dörtte biri, doğuda ve güney doğuda yakalanıyor idi. Şu anda, dörtte üçü orada yakalanıyor” diye konuştu.
Eroin rotasının değiştiğini kaydeden Bakan Soylu, “Eroin rotası değişmiştir. Türkiye’nin ortaya koyduğu baskılar neticesinde. Captagon rotası değişmiştir. Bonzai’de çok ciddi bir azalma söz konusu. Metamfetamin’in yaygınlığını önlemek için ciddi bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu yıl şu ana kadar 15 ton metamfetamin yakaladık. Bastığımız alandaki maddenin yerine başka bir madde ikame etmek için uluslararası sistemin varlığının unutmamak lazım. Geçen yıl yakalanan eroin miktarı 22 ton, bu yıl ise 8.5, 9 ton civarı. Rota değişti. Akdeniz’e döndü. 
İnsansız hava araçları, helikopterlerin operasyona katıldığını ifade eden Bakan Soylu, “KGYS sistemlerimiz ile anı anına takip edebilme kabiliyetine sahibiz. Bütün teknolojilerimizi kullanıyoruz. İnsansız hava araçlarımız sınırlarda bize büyük bir destek ortaya koyuyorlar. Yeni bir haber daha vereyim; dün şükürler olsun daha önce jandarma ile destekliyordu, sahil güvenliğimizin insansız hava araçları operasyonlarını.

Şimdi sahil güvenliğimiz Ege'de kendi insansız hava araçları bayraktarlarla beraber, hem göçmen mücadelesini, hem de sahil güvenliğin üzerinde bulunan diğer kolluk hizmetlerini yapabilme kabiliyetine sahip olmaktadır. Allah devletimizi var etsin” dedi.Uyuşturucunun, terör örgütleri ile bağlantılı olduğunu ifade eden Bakan Soylu, “Bu yıl şu ana kadar 101 milyon kök kenevir yakalandı. 9 milyon da skunk bitkisi, yani 110 milyon. 110 milyon kenevir direkt PKK'ya, terörün finansmanı için aktarılacak idi. Jandarmamızın ve polisimizin de bu konuda amansız mücadelesi, Türkiye'de PKK'nın en önemli finans ayaklarından birisini kesmiş, ortadan kaldırmıştır. Önümüzdeki yıl bu konuda farklı bir metot uygulayacağız. Avrupa, dünya kendi raporlarında Türkiye'nin mücadelesini ortaya koymaktadır ama kendi devletini narko devlet olarak suçlamaya çalışan gafiller her zaman olacaktır. Tarihin her döneminde oldu. Biz işimize bakacağız ve Türkiye'de kökünü kurutana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2022, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER