İnme, damar tıkanıklığı ya da kanama nedeni ile ortaya çıkan, ani gelişen belirti ve bulgulara verilen isimdir. Halk arasında “felç” olarak bilinir. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Nöroloji hekimi Uzm. Dr. Serhan Yıldırım konuya ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.

İNME (FELÇ) NEDİR?

İnmenin dünyada en çok karşılaşılan üçüncü ölüm sebebi olduğunun altını çizen Dr. Yıldırım “İnme aynı zamanda erişkinlerde yatağa bağımlılığın en sık nedenidir. Bu nedenle önemli bir sağlık sorunudur. Tüm inmelerin %80’i beyin damar tıkanıklığına, %20’si ise beyin kanamalarına bağlı gelişir” dedi.

İNMENİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

,Dr. Yıldırım inmede, bilinenin aksine birçok risk faktörünün olduğunu ve halk arasında kalıplaşmış olan ilerleyen yaş ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların yanı sıra çok fazla dikkate alınmayan durumların da var olduğunu belirterek “Bu ikisi dışında kalp hastalıkları (özellikle ritim problemleri), sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, aşırı kilo (obezite) diğer önemli risk faktörleridir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

İNME YALNIZCA YAŞLILIK HASTALIĞI DEĞİLDİR’’

Yeni varyant yayılıyor! Yeni varyant yayılıyor!

İnmenin düşünülenin aksine bir yaşlılık hastalığı olmadığını vurgulayan Dr. Yıldırım “İnme riski ileri yaşla artmakla birlikte gençlerde de görülebilen bir durumdur. İnme riskini azaltmak için düzenli egzersiz ve yürüyüş yapılmalıdır. Az tuzlu, yağdan fakir, bol sebze ve meyvenin tüketildiği Akdeniz diyetine ağırlık verilmelidir. Sigara kullanımı inmenin önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle sigara içenlerin sigarayı bırakması gerekir. Hipertansiyon mutlaka tedavi edilmeli ve ilaçlara ara verilmemelidir. Şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin sıkı kontrolünün sağlanması inme riskini azaltır. Yüksek kolesterol varsa düşürülmeli, obezite varsa mutlaka kilo verilmelidir” dedi.

İNMENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnmenin en sık karşılaşılan belirtileri konusunda da bilgiler veren Yıldırım “İnmenin en sık belirtileri yüzde kayma, konuşmada bozulma, kolda ve/veya bacakta kuvvet kaybıdır. Bu belirtilerin şiddeti etkilenen damarın büyüklüğüne göre değişmektedir. Küçük damarlar etkilendiğinde hafif kuvvet kaybı, konuşmada takılma gibi hafif bulgular izlenir. Vücuttaki büyük damarların etkilendiğinde belirtilerin farklı boyutlarda izlendiğini de sözlerine ekleyerek “Bu tip durumlarda bilinç kaybı, konuşma yetisinin kaybı ya da kol ve bacakta tam felç gibi ağır bulgular görülebilir. İnme ölüm ya da engellilik ile sonuçlanabildiği için hızlı tedavi edilmesi gereken bir durumdur.  Bu nedenle inme bulguları bir kişide görüldüğünde mutlaka 112’ye haber verilmelidir.” diyerek hızlı müdahalenin önemine vurgu yaptı.

 

İNME TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLER İZLENİR?

 

Dr. Serhan Yıldırım, Dünya İnme Günü sebebi ile yaptığı açıklamaların son bölümünde ise hastalığın tedavisine yönelik önemli ipuçları verdi.

 

Dr. Yıldırım, “Akut inme gelişen hastada en etkili tedavi erken müdahaledir. Tedavi geciktikçe beyindeki hasar artacağı için hastaların tedaviden fayda görme şansı azalacaktır. Beyin damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmeler ilk 4-5 saatte pıhtı eritici ilaç verilerek tedavi edilebilir. Büyük damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmeler ise ilk 6 saat içerisinde anjiyo ile tedavi edilebilmektedir. Bu iki tedavi yöntemi ile inme hastalarında ölüm ya da yatağa bağımlılık engellenebilir. Hastanemizde akut inmeli hastalara pıhtı eritici tedavi (trombolitik) ve anjio ile pıhtı çıkarma işlemi (mekanik trombektomi) yapılmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilişim