banner166

PEHLEVAN’DAN KURBAN BAYRAMI UYARISI

Koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle bu yılki Kurban Bayramı, önlem ve tedbirlerin ön planda tutulduğu bir bayram olacak. Uzmanlar azalan vaka sayılarının rehavete yol açmaması ve tedbirlere uyulması konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyorlar.

PEHLEVAN’DAN KURBAN BAYRAMI UYARISI
banner158
banner174

 Koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle bu yılki Kurban Bayramı, önlem ve tedbirlerin ön planda tutulduğu bir bayram olacak. Uzmanlar azalan vaka sayılarının rehavete yol açmaması ve tedbirlere uyulması konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyorlar.

Konu ile ilgili uyarılarda bulunan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Kurban Bayramı süresince müşteri,  satıcı ve kesim yerlerinde uygulanacak önlemlerle ve  aşı hakkı bulunan 16 yaş üstü vatandaşlarımızın covid aşılarını biran önce olmaları halinde koronavirüs riskinin en aza indirilebileceğinin altını çizdi.

Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşların koronavirüs aşılarını yaptırmalarının, hastalığa karşı büyük avantaj sağlayacağına dikkat çeken Pehlevan, Kurban bayramı süresince hastanelerde aşılama hizmetlerinin gece saat 24:00’a kadar devam edeceğinin altını çizdi,  tüm vatandaşlara biran önce aşılarını olma ve el öpme ve toplu yemeklerden kaçınarak tedbirlere uyulması konusunda uyarıda bulundu.  

Kesim esnasında oluşabilecek yaralanmalar, sağlıklı beslenme ve et tüketimi gibi konulara da dikkat çeken Pehlevan “Kurban kesiminde hijyen kurallarına ve beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmemiz gerekiyor.  Aksi haldeki davranışlar,  birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle vakaların azalmasıyla rehavete kapılıp tedbirleri elden bırakmamalıyız. Bayram sevincinin üzüntüye dönüşmemesi için maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına bu bayram da çok dikkat etmeliyiz” dedi.

Özellikle bayramın birinci ve ikinci günü kurban kesiminde bazı yoğunluklar yaşanabildiğine dikkat çeken Pehlevan “Kontrolsüz yerlerde kesim yapılması,  sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmeyen kalabalık ortamlar hastalığa davetiye çıkarabilir. Kesimhane ve ilgili alanlarda, kontrolü sağlamak, kalabalığı önlemek ve bulaş riskini azaltmak için tüm vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının belirlediği önlem ve tedbirlere koşulsuz uymaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KURBAN KESİM KAZALARINA DİKKAT

Sözlerini sürdüren Pehlevan  “Emniyetsiz ve tedbirsiz kesilen kurbanlar cerrahi vakalara yol açabiliyor. Hastanelerimizin acil servisleri olası vakalar üzerine bayram boyunca 7/24 sağlık hizmetleri sunmaya devam edecek. Ancak halkımızdan kurban kesimi sırasında dikkatli olmalarını ve kurban kesimlerini uzman kişilere yaptırmalarını öneriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Kurban Bayramı öncesi şehit ve gazi ailelerimiz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımızın mübarek kurban bayramını kutluyorum” diye konuştu.

KURBAN BAYRAMINDA ALINMASI GEREKEN TEDBİR VE ÖNLEMLER

Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılmalıdır. Bu bilgilendirme tabelalarında; sosyal mesafenin korunması (en az 2 metre), maske takma, el hijyeni ve elle temas (tokalaşma) yapılmaması uyarıları yer almalıdır. Hayvan satış alanlarında, satıcılar ve müşteriler maskesiz dolaşmamalıdır.

MÜŞTERİLERİN UYMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Müşteriler, hayvan satış alanlarına girerken bilgilendirme tabelalarını okumalı ve girişte el antiseptiği kullanmalıdır. Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı müşteriler hayvan satış alanlarına girmemelidir. Müşteri ve satıcılar hayvan satış alanlarında maske takmalı ve sosyal mesafeye uymalıdırlar. El teması (tokalaşma) ise kesinlikle olmamalıdır.

SATICILARIN UYMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Satıcılar, hayvan satış alanlarında bulunan bilgilendirme tabelalarını okumalı ve girişte bulunan el antiseptiğini kullanmalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslı satıcılar, hayvan satış alanlarına girmemelidirler. Satış ünitelerinin önüne ise COVID-19 ile ilgili bilgilendirici afiş asılmalı ve buralarda el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonyalar bulundurulmalıdır. Müşteriler ile el teması (tokalaşma) kesinlikle yapılmamalıdır.

Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmelidir. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılmalıdır.

Satıcı sık sık elini yıkamalı veya el antiseptiği (özellikle her para ödemesinden sonra) kullanmalıdır.

Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe en az 1 metre olarak konulmalıdır. Satış ünitesinde bulunan satıcılar, diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemelidirler.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2021, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER