Ruhi Su, Gebze’de anıldı

Ruhi Su, Gebze’de anıldı

 Ruhi Su, Gebze’de anıldı
banner158
banner174

 Ruhi Su, Gebze’de anıldı

 

Gebze’nin kültür ve sanatta üretken ve öncü sivil toplum örgütü; Bilimsel ve Kültürel Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi – BİLKAR; Büyük Ozan Ruhi Su’yu ölümünün 32’nci yıldönümünde belgesel, söyleşi ve Ruhi Su şarkıları ile andı. BİLKAR Genco Erkal Sahnesi’nde gerçekleşen etkinlik BİLKAR’ın edebiyat ve kültür etkinliklerinin, söyleşilerinin koordinatörü yazar Halil Yeni’nin açış konuşmasıyla başladı.

Tedavisinin Önüne Evren ve Özal Geçti

Halil Yeni, 1985 yılında hayatını kaybeden Ruhi Su’nun yurtdışında tedavi görmemesinde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakanı Turgut Özal’ın etkisi olduğunu, yurtdışına çıkmasının bizzat bu ikili tarafından engellendiğini belirtip cenazesinin, 1980 askeri darbesi sonrası en büyük kitlesel katılıma sahne olduğunu kaydetti. Yeni, Ruhi Su’nun kültür ve sanattaki duruşunun Gebze’de BİLKAR tarafından sürdürüldüğünü kaydetti.

Avustralya Konseri Belgeseli

Etkinlik Ruhi Su’nun 1981 yılında Avustralya’da gerçekleşen konseriyle birlikte şehir gezisine dair Avustralya’nın resmi televizyon kanalı tarafından çekilen ve yayınlanan programın orijinalinin belgesel şeklinde gösterimi ile sürdü.

Nabi Belekoğlu Ruhi Su’yu Anlattı

Bu gösterimin ardından emekli öğretmen Nabi Belekoğlu söz alıp Ruhi Su’ya ilişkin anekdotlarını paylaştı. Ruhi Su’nun güçlü bir sanatçı olduğunu belirten Belekoğlu ünlü mizokolog, kompozitör ve şair Kamerunlu Francis Babey’in, “Ruhi Su dünyanın en büyük sanatçılarından biridir” şeklindeki tespitini hatırlattı.

Sesi Güzel İşi Güzel Kendi Güzel Bir İnsan

Belekoğlu, “Ruhi Su sanatın yalnızca bir eğlence aracı olmadığını, halkın bütünleşmesine, güzel bir dünya kurulmasına katkılar sunacağına inanıyordu” dedi. Konuşmasını Ruhi Su’nun kimi eserlerinden dizeler okuyarak sürdüren Belekoğlu, “Sesi salonlara sığmayan, duvarlardan taşan bir ses! Aziz Nesin’in mezarı başında dediği gibi: Ruhi Su, sesi güzel, işi güzel, kendi güzel bir insandı” diyerek tamamladı.

Koro Ruhi Su’yu Şarkılarıyla Anlattı

Program BİLKAR Müzik Toplulukları Koordinatörü Refik Köksal şefliğindeki korunun Ruhi Su şarkılarını seslendirmesi ile sürdü. Ruhi Su’nun öğrencisi olduğunu hatırlatan Refik Köksal, “Bende önce konuşan arkadaşlar Ruhi Su’ya dair bana söyleyecek bir şey bırakmadı. Şimdi Ruhi Su’yu arkadaşlarımız şarkılarıyla anlatacak” dedi. Koro finali BİLKAR’ın diğer üyeleri ve konukların katıldığı Ruhi Su şarkıları ile tamamladı.

100’e yakın kişinin ilgiyle ve beğeniyle takip ettiği etkinliğe ÖDP Gebze İlçe Başkanı Erdem Şimşek ve eski ilçe başkanı Recep Karadeniz, BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, BMİS Gebze Şubesi Örgütlenme Uzmanı Nihat  Akyol da katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER