Beslenme uzmanından yazın en lezzetli tatlı tarifleri

Beslenme uzmanından yazın en lezzetli tatlı tarifleri

 Beslenme uzmanından yazın en lezzetli tatlı tarifleri
banner158
banner174

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Şen, yazın demeye değer en lezzetli, hafif ve sağlık açısından da uygun görülen tatlıları sizin için hazırladı.

Tatlılar; çeşitli mevsim meyveleri, taze süt, hamur ve şeker kullanılarak hazırlanan, sağlıklı bireyler için yemeklerden 2 saat önce veya sonra tüketilmesi sağlık açısından daha uygun görünen yiyeceklerdir. Özellikle yaz aylarında soğuk tatlılara veya tatlı yanında dondurmaya hayır demek alınan kaloriyi arttırsa da epey zor gibi görünüyor. Sütlü tatlılar, pişirirken süt kullanılması nedeniyle oldukça besleyicidir ve hamurlu, şuruplu tatlılara göre kalori değerleri daha düşüktür. Bu yönleriyle, özellikle çocukların günlük beslenmesinde yer almaları diğer tatlılara göre daha fazla önerilmektedir. Sütlü tatlılar iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Süt içmeyi sevmiyorsanız süt yerine yoğurt, peynir veya sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Özellikle kalp damar hastalıkları ve diyabet, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olması nedeniyle enerjisi yoğun, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar daha az enerji içerdikleri gibi bu tip hastalıklarda daha rahat tüketilebilir.

KALORİSİ DÜŞÜK TATLILARI TERCİH EDİN

Şeker hastalarının, tatlılara dayanamama ve düşen kan şekeri sebebiyle tatlı yeme istekleri, salgılanan hormonun etkisi ile dayanılmaz bir durum yarattığında, onlar için diyet tatlı çeşitleri hazırlanarak, bu lezzetlerden mahrum kalmamaları gibi imkanlar da sağlanmıştır. Diyabet hastası olmayan bireyler dahi, ilerleyen zaman içerisinde de bu hastalığa yakalanmamak için hayatlarında şeker oranı ve kalori oranı diğer tatlılara oranla daha düşük tatlılara da sağlık açısından fırsat vermeleri gerekmektedir.

SAĞLIKLI BİR BİREYİN GÜNDE 200-300 KİLOKALORİ TATLI HAKKI VARDIR

Yıllardır önerilen tatlılar arasında meyve tatlıları olsa da, meyvenin de şeker içerdiği unutulmamalıdır. Şerbet ilave edilen veya şekerde kaynatılarak pişirilen meyve tatlıları da sanıldığı kadar masum değildir. Bu nedenle porsiyon ölçülerini küçük tutmakta fayda vardır. Özellikle hazır tatlıların üzerinde kalori içeriği belirtilmektedir. Günlük tatlı limitimizin bireyden bireye değiştiği unutulmamakla beraber şeker ve tatlı ile alakalı hiçbir rahatsızlığı olmayan bir bireyin günde yaklaşık 200-300 kilokalorilik tatlı hakkının olduğunu varsayabiliriz.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2017, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER