banner166

Üslubun çürükse unvanın çöp sözlerin dikendir!

Günümüzde en sık karşılaştığımız sorunları beraberinde getiren üslup çoğu zaman üzücü olayların yaşanmasına neden olurken kimi zaman da iyilikleri beraberinde getiriyor.

“Tatlı Dil Yılanı Deliğinden Çıkarır.” Atasözünde belirtildiği gibi güzel bir üslupla konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yok! Bir kişinin herhangi bir konuda ikna edilmesi gerekiyorsa, o kişiye baskı yapmak yerine onunla güzel bir şekilde konuşmak gerekir.

İnsanı tanıtan en önemli özelliklerden bir tanesi konuşma tarzıdır.

Kullandığı kelimeler ve kelimeleri ifade ediş biçimi, o insanın konuşma üslûbunu yansıtır.

Üslupsuz konuşmalar istenmeyen şeylerin yaşanmasına sebep olur. Kibar ve güzel konuşmak ise en zor meselelerin bile kısa sürede aşılmasını sağlar. Bu nedenle konuşurken kelimeleri dikkatli seçmeli ve çirkin ifadeler kullanmaktan kaçınmalıyız.

Kimi zaman insan olduğumuzdan utandığımız durumları görüyor, şahit oluyoruz ve diyoruz ki; üç günlük dünya nedir bu hırs bu öfke.

“İnsanlar konuşa konuşa hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır.” Atasözünü biliyor olsak da hep unutuyoruz.

Kime nerede, ne zaman nasıl konuşmasını bilmeyenler maalesef toplumun her alanında türüyorlar. Adeta bomba gibi patlamaya hazır arayış içinde olan bu tiplerle her ortamda çok sık karşılaşabiliyoruz.

Özellikle toplu taşımada, çarşıda, pazarda, trafikte, kurumlarda nezaketli olup pardon, afedersiniz, müsaade eder misiniz deseniz de bu hitaplardan anlamayan birçok kişiyle karşılaşıyor ve çoğu zaman içimizden "çekilsene lan öküz!" demek geliyor.

Sizin anlatış tarzınızla, anlatmak istediğiniz kişinin tarzı bir olmayabilir. Olması da beklenemez! Saygı göstermek durumundayız.

Bir toplumda herkes aynı olsa gümüzde meydana gelen üzücü olayların birçoğu elbette olmazdı.

Eğitim, diploma, konum, sanat, makam, mevki, şan, şöhret elbette önemli ancak insan olmak, insan kalabilmek, insan gibi yaşamak daha da önemli!

İşte Johann Wolfgang Von Goethe ne güzel söylemiş; "İnsanları tanıdıkça hayvanları daha çok seviyorum.”

"Davul bile dengi dengine çalar" Atasözü genelde aynı hayatı paylaşacak kişiler için söylenmiş olsa da bana göre kişi fikir, düşünce ve konum itibariyle kişilerin dengi olmayan insanlarla sözlü veya fiziki dalaşmaması gerektiğini de belirtir.

Yani uzun lafın kısası günümüzde ”itle dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak yeğdir.”

Kalın Sağlıcakla,

YORUM EKLE