Işık:Türkiye bir an evvel Başkanlık sistemine geçmeli Ana Sayfa» Güncel

Işık:Türkiye bir an evvel Başkanlık sistemine geçmeli Ana Sayfa» Güncel

Işık:Türkiye bir an evvel Başkanlık sistemine geçmeli  Ana Sayfa» Güncel
banner158
banner174
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılmasını istediklerini belirterek, "Türkiye’nin artık gecikmeden başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "82 model bir arabayla 2023 Türkiye'sini kuramayız, 2023 Türkiye'sine yürüyemeyiz. Umarım bu gerçeği muhalefet partileri ve onun genel başkanları da görür ve Türkiye'nin gerçekten ileri demokrasi standartlarını yakalayacağımız bir anayasaya 'evet' der" dedi.

Işık, AK Parti Gebze İlçe Başkanlığı 73. Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ekonomiden kaynaklanan risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, kendilerinin her olumsuzluğu fırsata çeviren bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi.

Yapısal reformları hayata geçirmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Işık, demokrasinin standardını yükseltmek istediklerini kaydetti. 

Işık, Türkiye'nin demokrasi üzerinde artık askeri, yargı ve paralel vesayetin olmadığını dile getirerek, "Türkiye'nin demokrasisini sokak eylemleriyle baskı altına almak diye birşey yok. Şimdi demokrasimizi ileri demokrasi standardına yükseltmek en önemli önceliğimiz. Hukuk ve adalet reformu için düğmeye bastık. Türkiye önümüzdeki süreçte ciddi hukuk ve adalet reformu yapacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yeni bir anayasayı muhalefet partileriyle hayata geçirmek durumunda olduğunu anlatan Işık, artık 12 Eylül Anayasası'nın Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermediğini bildirdi.

Işık, anayasada pek çok değişiklik yaptıklarını belirterek, "Arkadaşlar, tamam motoru da değiştirsek, şanzımanı da, diferansiyeli de, yürüyen aksamların tamamını da değiştirsek bu araba 82 model bir araba. 82 model bir arabayla 2023 Türkiye'sini kuramayız, 2023 Türkiye'sine yürüyemeyiz. Umarım bu gerçeği muhalefet partileri ve onun genel başkanları da görür ve Türkiye'nin gerçekten ileri demokrasi standartlarını yakalayacağımız bir anayasaya 'evet' der" diye konuştu.

"Başkanlık sistemi öcü değildir"

Türkiye'nin artık gecikmeden başkanlık sistemine de geçmesi gerektiğini ifade eden Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin artık siyasi partiler ve seçim kanunuyla gerçekten demokrasinin ileri standartlara uydurabilmesi için şu anda var olan fiilen çok güçlü Cumhurbaşkanı anayasaya göre çok güçlü Cumhurbaşkanı ama maalesef sistemin içinde tam olarak tanımlanmamış bir Cumhurbaşkanlığı makamı var. Kenan Evren'e göre hazırlanmış bir anayasa var ama Kenan Evren yok. Bu noktada arzumuz başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimlerince tartışılması. Burada asla dayatmacı değiliz. 'İlla benim dediğim olacak' anlayışında değiliz. Mutlaka güvenlik mekanizmaları iyi kurgulanmış bir başkanlık sisteminin Türkiye'de bizim sistemimiz olarak hayata geçmesi gerekir. Buna inanıyorum. Bunun için de bütün partilerin bunu tartışmasını istiyoruz.

Dün bir açıklama gördüm Kılıçdaroğlu'ndan, 'tartışılabilir'. Bu bile CHP için bir mesafedir. Bunu tartışalım. Başkanlık sistemi öcü değildir. Tartışalım. Merhum Alparslan Türkeş'in savunduğu başkanlık sistemini şu anda Sayın Bahçeli savunmuyor. Onlar da argümanlarını ortaya koysunlar. HDP de, Meclis dışında kalan diğer siyasi partiler de argümanlarını ortaya koysun. Sivil toplum örgütleri, üniversitelerimiz bunu tartışsın. Onların sonucunda ortaya çıkacak düşünce de anayasaya girsin. Biz bunu istiyoruz."

"2016'da Türkiye daha iyi büyüyecek"

Ekonominin 64. Hükümetin en önemli önceliği olduğunu dile getiren Işık, 3. çeyrek büyüme rakamlarına göre Türkiye'nin yüzde 4 oranında büyümeyi yakaladığını anımsattı.

Bazılarının buna "ağzının açık" kaldığını belirten Işık, siyasi belirsizlik ve dünya ekonomisindeki risklerin en fazla olduğu dönemde Türkiye'nin bu rakamı yakaladığını söyledi.

Işık, bu büyümenin "motorunun" sanayiciler olduğunu ifade ederek, "Türkiye'ye güvenen hiç kimse kaybetmedi. Şimdi 4. çeyrek büyümemiz de iyi gelecek ve Türkiye 2015 yılını her türlü olumsuzluğa, belirsizliğe ve bölgedeki risklere rağmen İnşallah yüzde 4'e yakın büyümeyle kapatacak. Olağanüstü durumlar olmazsa 2016'da Türkiye çok daha iyi büyüyecek. Bütün çalışmamız ülkenin daha yüksek büyüme oranını yakalaması" ifadesini kullandı.

2016'nın sonunda 30-40 tane yerli otomobil üreteceklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Bütün Türkiye'nin her türlü iklim ve arazi şartlarında bu otomobillerin testlerini yapacağız. İnşallah 22 Aralık'ta bir prototipimiz daha hazır oluyor. Ama 2018'de piyasaya çıkaracağımız aracı hep birlikte göreceğiz. O zaman kamuflajlı olmayacak. Bu projelerimiz hayata geçecek. Muhalefet her seçimden sonra 'millet bunlara nasıl yüzde 50 oy verir' diyor. Bizim insanımız tutarlılığa, dürüstlüğe bakar. Siz hiç muhalefetten 'Ar-Ge, inovasyon, Türkiye şunu yapmalı' diye birşey duydunuz mu? Onların tek bildiği şey Türkiye düşmanlarıyla el ele verip Türkiye'yi kötülemek. Biri gider Rusya'da, biri gider Suriye'de saçmalar, biri gider başka bir yerde saçmalar. Tek dertleri Türkiye'nin aleyhinde konuşmak. Biz de yavrularımıza çok daha iyi bir gelecek oluşturmak için Türkiye'nin çok daha güçlü bir ülke olması için gerekli adımları atıyoruz."

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER