GTO, Gazetecilerle buluşuyor

24 Temmuz Basın Bayramı nedeni ile Gebze Ticaret Odası (GTO), bugün sabah kahvaltısında bölge basını ile bir araya gelecek. Bayramoğlu'nda bir otelde düzenlenecek olan kahvaltılı programda, basında sansürün kaldırılışının önemi anlatılacak.

GTO, Gazetecilerle buluşuyor
banner158
banner174
 GTO Başkanı Nail Çiler, bölgede bir çok konuya olan duyarlılığını basın bayramında da gösterdi. Türkiye zor günlerden geçerken, zor şartlar altında görev yapan gazetecilerle bir araya gelecek olan Nail Çiler, düzenledikleri kahvaltılı programın aile havasında ve dost sohbeti şeklinde geçeceğini söyledi.

24 TEMMUZUN TARİHÇESİ

Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz da “Gazeteciler ve Basın Bayramı” kutlanmaktadır. II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bugün sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün “basın bayramı” olarak düşünülmüştür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına rağmen onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemişlerdir. Bu anlaşmazlık nedeniyle konuda bir görüş birliği olmamış bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.

ÇİLER'İN BASIN BAYRAMI AÇIKLAMASI

Bugün bölge basını ile buluşacak olan GTO Başkanı Nail Çiler, basın bayramı ile ilgili bir de basın açıklaması yaptı. Çiler basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi;

           Demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, bireyleri ilkeli, doğru ve tarafsız olarak hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmede kamu ve vatandaş arasında köprü görevi üstlenen, günümüzde dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen BASIN, demokrasi kültürünün gelişmesinde ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşılmasında öncü bir role sahiptir.

       İlkeli ve dürüst bir yayıncılığı prensip edinerek, tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olan, çok yönlü görev tanımlarını büyük bir özveri içinde yerine getirmeye çalışan BASIN MENSUPLARIMIZ, ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de mesleklerini zor koşullar ve kısıtlı olanaklara rağmen üstün çaba göstererek yerine getirmektedirler. Tüm basın mensuplarının çalışma ve sosyal haklarını daha iyi seviyelere taşınması, hak ettikleri iyi imkanlara kavuşturularak, emniyetlerinin sağlanması hepimizin temennisidir.

   Ülkemizde yaşanan son olaylar karşısında basınımızın yaydığı birlik, beraberlik ve sağduyunun bizlere güç ve gurur verdiğini övünerek belirtir, kamuoyunu aydınlatmak için her koşulda sorumluluk duygusu içinde, gecesini gündüzüne katarak çalışan değerli basın temsilcilerinin ‘’24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI’’nı kutlar; görevleri esnasında hayatlarını yitiren basın mensuplarını da rahmet ve saygıyla anarım.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2016, 23:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER