Kent tarihi ortaya çıkıyor

Eski İstanbul Yolu Üçtepeler çevresi Aytepe bölgesindeki Kral Mezarları’nda yeni bir kazı çalışması başlıyor. İzmit’in en önemli tarihi alanındaki çalışma için bakanlık izin verdi.

Kent tarihi ortaya çıkıyor
banner158
banner174
 KOÜ Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin katılımı ve İzmit Belediyesi’nin sponsorluğunda önümüzdeki haziran ayında kazı başlatılacak. Bölgedeki 7 tümülüsten 4 tanesinde kazı yapılacak, 3 tümülüs şahıs arazisinde olduğu için kamulaştırma yapıldıktan sonra kazıya başlanabilecek. 

Tarihi geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ilimizde, nereyi eşeleseniz tarih fışkırıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, bir dönem Roma İmparatorluğunun başkenti olan antik İzmit(Nikomedya), bu kimliğiyle tarih sahnesinde önemli yer tutuyor. Tarihin ortaya çıkarılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için son yıllarda gerçekten çok önemli çalışmalar yapılsa da, ne yazık ki yeterli olmuyor. 


PROF.IŞIKARA BULMUŞTU

İzmit Müze Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda Eski İstanbul Yolu Üçtepeler çevresinde çok önemli tarih araştırmaları yapılmıştı. Aytepe bölgesindeki Kral Mezarları incelendi, ancak yıllar önce defineciler tarafından yağmalandığı anlaşıldı. 1990’lı yılların başında Üçtepeler köy merkezindeki bir tümülüsün İzmit’in kurucusu Kral 1.Nikomedes’e ait olduğu belirlenmiş, mezar odasının tespitinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsünden bir ekip, başlarında enstitü başkanı merhum Prof.Dr.Ahmet Mete Işıkara olmak üzere başarıyla görev almışlardı. 


MEZARLAR BOŞ ÇIKTI

 Sismoloji bilimi, ilk kez arkeolojik bir çalışmada görev alıyordu. Nitekim, mezar odasının yeri, toprak yüzeyinden özel yöntemlerle belirlendi. Mezarın açılabilmesi için de o dönemde İzmit’te ilk restoranını açmaya hazırlanan McDonalds firması, 40 milyon TL(40 bin TL) bağışlamıştı. Kral Nikomedes’in mezarı açıldı, ancak yıllar önce soyulduğu anlaşıldı. Yani mezar odası boş çıktı. 


KOÜ ARKEOLOJİ GÖREV BAŞINDA

Kocaeli Müze Müdürlüğü, iki ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığından bu bölgede kazı yapmak için izin talebinde bulundu. Bakanlık bu çalışmaya izin verdi. Kocaeli Müze Müdürlüğünün başkanlığında Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof.Dr.Ayşe Çalık Ross’un danışmanlığında, Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin katılımı ve İzmit Belediyesinin sponsorluğunda önümüzdeki haziran ayında kazı başlatılacak. Bölgedeki 7 tümülüsden 4 tanesinde kazı yapılacak, 3 tümülüs şahıs arazisinde olduğu için kamulaştırma yapıldıktan sonra kazıya başlanabilecek.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2016, 21:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER